İlk kalp nakli yapan doktor kimdir?

İlk kalp nakli yapan doktor kimdir?

Hiç şüphesiz ki sağlık alanında yapılan en önemli ilklerden biridir kalp nakli. Bugüne kadar binlerce Sağlık alanında ilkler bizleri şaşırtmıştır. Fakat bir kalbin başka bir insana nakledilmesi operasyonu ise çoğumuzun daha fazla ilgisini çekebilecek bir olaydır. Güney Afrikalı kalp cerrahı olan ve adı tarihten silinmeyecek bir doktor ile sizleri tanıştıralım : Christiaan Barnard  
Tarihler 1967 yılını gösterdiğinde bir trafik kazası geçiren ve ölmek üzere ağır yaralı bir şekilde hastaneye getirilen yaralı kişi ile , Güney Afrika da hayatını sürdüren ve tedavi olanağı hiçbir şekilde mümkün olmayan , geçimini bir bakkal olarak sürdüren Louis adlı kişinin kalbi ile değiştirmiştir. Fakat Louis bu kalp ameliyatına tamamen olumlu tepki vermeyi başaramamış ve üç haftaya yakın hayatta kalmasına rağmen zatürreden hayatını  kaybetmiştir. 

Christiaan Barnard daha sonraki yıllarda bir çok kez kalp ameliyatı yapmıştır. Hastaları ise Louis gibi 2-3 hafta değil de bir kaç sene yaşayabilme imkanı da bulmuştur. Kader bu ya Christiaan Barnard 2001 yılında 78 yaşında iken geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetmiştir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar