Coğrafi keşiflerin nedenleri nelerdir?


Coğrafi keşiflerin nedenleri nelerdir?

Coğrafi keşifler genel itibari ile 15 ve 17. yüzyıllarda ağırlığını hissettiren ve daha çok Portekizliler ile İspanyolların hedefledikleri amaca ulaşmak için gerçekleştirdiği keşiflerdir. Coğrafi keşiflerin en önemli nedenlerinden bahsedecek olursak ; O dönemlerde var olan Ticaret yollarının Avrupalı devletlerin değil de Müslüman devletlerin elinin altında olmasıdır. Bu da Müslüman devletleri ticaret ve ekonomik açıdan ön sırada tutuyordu. Avrupalı devletler ticaret ve ekonomi de bu geri kalmışlığa son vermek istiyorlardı.

Çin tarafından icat edilen pusulanın gemicilikte çığır açmasından ötürü Avrupalı Devletlerin coğrafyaya ait bilgilerinin daha üst seviyeye çıkıyor olması da bir diğer önemli nedendir. Üretilen kadırgalardan ziyade gemi üretiminde bilgilenen Avrupalı devletler daha iyi gemilerle denizcilik alanında ilerleme kaydetmişlerdir. 

Avrupalı devletler sınırlı bir coğrafya ile kalmak istemiyorlardı . Bu yüzden yeni yerler keşfetmeleri ve bu keşfettikleri yerlerin Doğu ülkeleri gibi o dönemde zengin olması onların iştahını kabartan bir diğer durumdu.

Tabii ki tüm yapılan bu keşiflerin sadece ekonomik ve ticaret amaçlı olması beklenemez. Din kavramının insanlar için önem arz etmesi de ayrı bir durumdu. Bu yüzden Avrupalı Devletler coğrafi keşiflerini gerçekleştirirken kendi dinlerini de yayma düşüncesi içerisinde idiler.

Kendi ülkelerine gelen yabancı üreticinin mallarının fiyatlarının pahalı olması da ekonomik açıdan onları zorlayan başka bir neden ki. Yeni yerler keşfederek böylece kendi ülkelerine giren ürünlerinde geliş fiyatlarını düşürebilecekleri.

Yorum Gönder

0 Yorumlar