Hasta Adam tabiri ilk kez nerede kullanılmıştır?


Hasta Adam tabiri ilk kez nerede kullanılmıştır?

Çar Nikola,9 Ocak 1853'te St.Petersburg'daki (Sen Petersburg)kışlık sarayında verilen bir baloda İngiliz elçisi George Hamilton Sey Mour'a (Hamilton Seymır)yaklaşarak şunları söyledi:

"İngiltere için beslediğim duyguları bilirsiniz. Bence iki hükümetin , yani İngiliz hükümeti ile hükümetimin anlaşması esastır. Böyle bir antlaşmayı gerektiren şartlar hiçbir vakit bugünkü kadar önemli değildir .Biz anlaştıktan sonra Batı Avrupa Devletleri umurumda bile değil. Ne düşünürlerse düşünsünler, bence hiçbir değeri yok. Osmanlı'ya gelince, bu bambaşka bir problemdir. Bu memleket buhranlı bir durumdadır. Başımıza pek çok işler çıkarabilir".

İngiliz elçisi, Çar'dan Osmanlı hakkındaki düşüncelerini açıklamasını rica edince Çar Nikola şöyle devam etti:

"Kollarımız arasında hasta bir adam var. Çok hasta. Size açıkca söylemeliyim ki gereken bütün tedbirleri almadan önce onu günün birinde kaybetmemiz büyük felaket olacaktır. Osmanlı Devleti ansızın ölebilir. Bu takdirde üzerimizde kalacaktır, ölüleri diriltemeyiz. Osmanlı Devleti ölünce bir daha dirilmemek üzere ölecektir. İşte bunun içindir ki size soruyorum:

Böyle bir olay karşısında karışıklık, anarşi ve hatta bir Avrupa harbiyle karşılaşmaktansa önceden tedbirler almak daha akıllıca bir hareket olmaz mı?"

İngiliz elçi şu cevabı verdi:

"Niçin Osmanlı Devleti'nin öleceğini hesaba katarak bu felaketten önce veya sonra tedbirler almayı düşünmüyoruz? Niçin hastayı tedavi etmeyi düşünmeyelim?"

Yorum Gönder

0 Yorumlar