Türkiye'deki basınç merkezleri ve özellikleri nelerdir?


Türkiye konumu itibariyle Dünya'da etkili olan büyük basınç merkezlerinin oluşturduğu bir alan üzerinde değildir.Türkiye coğrafi konumundan dolayı kutuplar ve Ekvator arasında geçiş yolu üzerinde bulunur.Ülkemiz genel olarak kışın kutupsal,yazın ise tropikal hava kütlelerinin etkisi altında kalır.Bazen de gezici hava kütlelerinin etkisi altında kalır.

Türkiye'deki basınç merkezleri ve özellikleri nelerdir?

Türkiye'de mevsimlere göre etki alanları ve şiddetleri değişen basınç merkezleri şunlardır:

İzlanda Alçak Basıncı:İzlanda kökenli olan nemli ve ılık alçak basınç merkezinden doğan gezici siklonlar Türkiye'de etkili olduğundan kıyı bölgelerde yağışlar artar.Bu basınç merkezi Sibirya'ya göre kışları daha ılık geçmesini sağlar.

Sibirya Yüksek Basıncı:Sibirya üzerinden gelen soğuk ve kuru karakterli yüksek basınç özelliği gösteren hava kütlesi iç bölgelerde çok soğuk az yağışlı ve uzun süren ayazlara neden olur.

Asor Yüksek Basıncı:30 derece Kuzey enleminde Türkiye'nin batısında oluşan Asor dinamik yüksek basınç merkezi yaz mevsiminde Türkiye'nin büyük bir kısmında sıcak ve kuru bir havanın görülmesine neden olur.

Basra Alçak Basıncı:Muson sisteminin bir parçası olarak Basra Körfezi çevresinde oluşan Basra termik alçak basınç merkezi yaz mevsiminde Türkiye'nin güneydoğusunda sıcak ve kurak bir havanın görülmesine neden olur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar