I. Dünya Savaşı Gizli Antlaşmalar ( Detaylı Anlatım )

I. Dünya Savaşı Gizli Antlaşmalar ( Detaylı Anlatım )


1915-1917 yılları arasında imzalanan bu gizli antlaşmalar ile Osmanlı Devletinin toprakları işgal devletleri arasında bir çok parçaya bölünmüştür.. Dilerseniz bu yayınımızda Osmanlı Devleti üzerinde 1.Dünya savaşı sırasında yapılan bu gizli antlaşmaları detaylı şekilde inceleyelim:

İstanbul(Boğazlar)Antlaşması: İngiltere, Fransa ve Rusya arasında imzalanan bu antlaşma neticesinde boğazlar Rusya'ya bırakılmıştır.

Londra Antlaşması: İngiltere, Fransa, Rusya ve İtalya arasında imzalanmıştır. İtalya'nın İtilaf devletleri yanında yer alması amacıyla Antalya ve On iki ada İtalya'ya bırakılmıştır.

Sykes-Picot Antlaşması: İngiltere ve Fransa arasında imzalanmıştır. Daha sonra aralarına Rusya'da katılmıştır. Kilikya, Lübnan ve Suriye bölgesi Fransa'ya, Musul hariç Irak İngiltere'ye bırakılmıştır.

Mac Mahon Antlaşması: Mısırda'ki İngiliz Yüksek Komitesi Mac Mahon ile Mekke Emiri Şerif Hüseyin arasında imzalanmıştır. Antlaşma da Osmanlı Devletine isyan etmeleri durumunda Arapların bağımsızlığının onaylanacağına dair hükümler yer almıştır.

Petrograd Antlaşması: İngiltere, Fransa ve Rusya arasında imzalanmıştır. Doğu Karadeniz kıyıları, Erzurum , Van ve Bitlis Ruslara bırakılmıştır.

Saint Jean de Maurienne Antlaşması: İngiltere, Fransa ve İtalya arasında imzalanan antlaşma neticesinde Ankara, Konya, Aydın ve İzmir İtalya'ya bırakılmıştır.

Balfour Deklerasyonu: Filistin'de bir İsrail Devleti kurulmasını öngören ve İngiltere tarafından hazırlanan bildiridir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar