Dünyanın En Garip 12 Yemeği


İçinde yaşadığımız kültürden olsa gerek her ilimizde birbirinde lezzetli muhteşem yemekler vardır. Adanasından, Antep'e, Urfasından daha bir çok sayamayacağımız ilimizde inanılmaz bir yemek kültürü oluşmuştur. Bu yayınımızda ülkemizin mutfağından biraz koparak dünyanın en garip yemeklerini inceleyeceğiz.

Dünyanın En Garip 12 Yemeği




12. Shiokara

Şimdi bu kulağa gerçekten kötü geliyor. Çeşitli deniz canlılarından alınan et parçalarından yapılan, kendi tuzlanmış ve fermente edilmiş iç organlarından elde edilen kahverengi, viskoz bir hamurda servis edilen bir yemek. Shiokara ayrıca çiğ sipariş edilen bir yemektir. 



11. Khash

Haşlanmış inek ayağı ve kafasından oluşan oldukça ürkütücü bir yemek. Bir zamanlar kışları rahatlatan bir yiyecekti ama şimdi bir incelik olarak kabul ediliyor. O sırıtan kurukafanın soğuk ölü gözleriyle sana bakmasına aldırmadığın sürece sorun olmadığına eminim. 



                              
10. Rocky Mountain Oyster

Kanadalılara ait olan bu yemek ABD'de ve Kanada'da var olan Rocky Dağı civarlarında popüleritesi yüksek olan bir yemektir. Yemeğin güzel görünüşünden ziyade onu farklı kılan ise boğa testislerinin patates kızartması gibi yağda kızartılması sonucu yapılmasıdır.

                                


9. Pi Dan ( Century Egg)

Yüzyıl yumurtası olarak da bilinen Pi Dan Çin mutfağına ait bir yemektir. Pi Dan yemeğini farklı kılan ise ; İşleme yöntemine bağlı olarak birkaç hafta ila birkaç ay boyunca ördek, tavuk veya bıldırcın yumurtası, kil, kül, tuz, çabuk kireç ve pirinç kabukları karışımı içinde muhafaza edilerek hazırlanmaktadır.




8. Hakarl


Hakarl bir İzlanda yemeğidir. Hakarl yemeğini ilginç kılan özellik ise bir çürümüş köpekbalığının belli süreçlerden geçerek 4 ila 5 ay boyunca kurutulmaya bırakılması sonucu sofralarda yerini almasıdır. 






7. Haggis

Haggis, İskoçya'ya özgü bir ulusal yemektir. İşkembe zarının içine, bulgur, üzüm, fıstık, ince doğranmış sakatatlar ve bol baharat karışımına iç yağ ilave edilerek doldurulması İle yapılır. Şalgam ve patates ile sunulmaktadır.



 

6. Chitterlings


Chitterlings yemeği bir domuzun kalın bağırsakları kullanılarak yapılan bir yemektir. ABD'nin güneyinde hayli popüler olan bu yemek Orta Çağ ve 19.yüzyıllarda düşük gelirli ailelerin sofralarının da temelini oluşturmuştur.




5. Balut


Şimdi de Asya ülkelerinden biri olan Filipinlerdeyiz. Filipinlerde kabuğu yenilen döllenmiş ördek embriyosu olan Balut genellikle sokaklarda satılan atıştırmalıkta diyebileceğimiz sokak yemeğidir. Balut , Tayland ve Vietnam gibi ülkelerde de çok meşhurdur. 




4. Casu Marzu


Ülkemizde yediğimiz çeşit çeşit peynirlerin bambaşka bir dünyasına gidiyoruz. İçinde canlı böcek larvası bulunan ve kokuşmuş peynir anlamına da gelen Casu Marzu yemeği Sardunya'ya özgü bir koyun peyniridir. .Casu marzu peyniri amerikan televizyon programı Bizzare Foods with Andrew Zimmern'de tanıtılmıştır. Zimmern peynirin tadını; "O kadar kötü ki dilinizi yakıyor" diyerek tarif etmiştir. Peynirin tüketildikten sonra birkaç saat boyunca ağızda bir tat bıraktığı söyleniyor.




3. Sannakci


Listemizin son sırasında yer alan yemek ise Sannakci. Kore mutfağına özgü olan bu yemeği farklı kılan özelliği ise; çiğ bir yemek olmasının yanı sıra üzerine bir kadar susam ve susam yağı dökülmüş, küçük ahtapotun kollarından ibaret olur. Ahtapot kolları doğranmış halde bile hareket etmektedir. Sannakci'nin diğer bir türünde ahtapot komple şekilde sofraya verilir.





2.Diniguan

Listemiz ilerledikçe yemeklerde bambaşka bir hal alıyor diyebiliriz. Sırada Filipinlere özgü bir yemek olan Diniguan var. Görüntü itibari ile ilginç bir şekli olan Diniguan domuz kanı, sarımsak , acı biber ve sirke ile karıştırılarak yapılan tuzlu bir güveçtir. Filipinlerde Diniguan'un kelime anlamı ise kanla haşlanacak olan anlamına gelmektedir. 




1. Tripas

Bir Meksika yemeği olan Tripas'ı , görüntü itibari ile bizdeki şiş ve pirzolaya benzetebiliriz. Temizlenmiş hayvanların ince bağırsaklarından yapılan Tripas , Meksika mutfağının ilginç sofra lezzetlerinden biridir.



Yorum Gönder

0 Yorumlar