Anesteziyi kim icat etti?

Anesteziyi kim icat etti?

Antestezi'nin icadı insanlık tarihinin en önemli gelişmelerinden biridir. Günümüz şartlarına baktığımızda ülkemizde ve Dünya'da günde binlerce ameliyat yapılmaktadır. Şüphesiz ameliyata giren bu kişilerin acı çekmeyip rahat bir şekilde tedavi edilmesi ise anestezi verilerek gerçekleştirilmektedir. Uyuşturulmadan yapılan bir ameliyatın ne kadar acı verici olduğunu düşünün.

Anestezi ciddi olarak ilk defa 19. yüzyıl ortalarında kullanılmaya başlamıştır. 16 Ekim 1846'da Boston'daki Massachusetts General Hospital'da dişhekimi William Thomas Green Morton, 52 yaşında bir erkek hastanın (Edward Gilbert Abbott) boyun bölgesindeki bir tümörün cerrah Dr. Warren tarafından çıkarılması sırasında "dietil eter" kullanarak başarılı bir genel anestezi uyguladı (Crawford W. Long adlı Georgia'lı bir hekim de 1842'den başlayarak eter kullanmış, fakat sonuçları 1848'da yayınlanmıştır). Bu olay, başta cerrah Dr. Warren'ın kendisi olmak üzere izleyenler tarafından "tıpta devrim" diye nitelendirildi ve yöntem hızla yaygınlaşarak, 2 yıl içinde ABD ve Avrupa'da yaygın biçimde uygulanmaya başlandı.


Modern lokal anestezinin başlangıcı, bir göz doktoru olan Carl Koller'in 1884'de topikal kokainin gözde cerrahi anestezi oluşturduğunu göstermesi ile başlamıştır. Bunu takiben en önemli keşif August Bier'in 1898'de intratekal %0.5 kokaini uygulayarak ilk defa cerrahi amaçla spinal anestezi gerçekleştirmesidir.

Peki geçmişte anestezi yokken insanlar nasıl ameliyat ediliyorlardı. Ortaçağda bazı Avrupa ülkelerinde, ameliyat öncesi hastaların boğazı sıkılarak veya başlarına vurularak bilinç kaybı sağlanırdı. Bu oldukça acı verici bir işlem olsa gerek.

Yorum Gönder

0 Yorumlar