KPSS Güncel Bilgiler Serisi-2 2022 ( 57 adet Güncel Bilgi )

KPSS Güncel Bilgiler Serimizin ilk serisi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz;
Ülkemizin sunmuş olduğu sıfır atık kararının Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmesiyle birlikte 30 Mart '' Uluslararası Sıfır Atık Günü '' olarak ilan edilmiştir. 


Fransız seyyah G. Perrot'a göre Anadolu'nun Oxford'u olarak olarak tanımladığı şehir Amasya ilimizdir. 


BM İklim Zirvesinde alınan karar sonucunda İklim değişikliğiyle mücadele alanında dünyadaki en kapsamlı zirve olan COP27, 6-18 Kasım tarihlerinde Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde gerçekleştirilecektir.


Milli sporcu Adem Asil, 5 Kasım 2022 tarihinde İngiltere'de düzenlenen 51. Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda halka aletinde altın madalya kazanmıştır. 


Türkiye'de radyo ve televizyon tarihinin gelişmesine büyük katkıda bulunan ünlü radyo ve televizyon sunucusu Halit Kıvanç 25 Ekim 2022 tarihinde 97 yaşında hayata gözlerini yummuştur. 



Ülkemizde ilk kez 2022 yılının Haziran ayında Gelecek Çalışmaları başlığı altında UNESCO Kürsüsü kurulan üniversitemiz Karabük Üniversitesi'dir. 


Türkiye'de ilk büyük devalüasyon Recep Peker Hükümeti döneminde 1946 yılında gerçekleşmiştir. Gerçekleşen bu devalüasyon 7 Eylül kararları olarak adlandırılmıştır. 



Türkçe kelimelerin ,deyimlerinin ve atasözlerinin anlamlarını çocuklara ve gençlere öğretmek amacı ile 1982 Berlin doğumlu Yazar Şermin Yaşar tarafından kurulan ülkemizin ilk Kelime Müzesi , Ankara'da açılmıştır.  Ayrıca Yazar Şermin 2021 yılında Deli Tarla kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı'na layık görülmüştür.


 
Ülkemizde ketembila adlı tropikal meyve ilk kez Antalya'da üretilmiştir. Seylan altın çiçeği olarak da bilinen bu meyvenin ana vatanı Brezilya ve Sri Lanka olarak bilinmektedir. 


Batı Azerbaycan Göyçe - Zengezur Türk Cumhuriyeti, geçtiğimiz günlerde bağımsızlığını ilan etmiştir. Göyçe - Zengezur Türk Cumhuriyetini ilk tanıyan ülke ise Türkiye olmuştur. Göyçe - Zengezur Türk Cumhuriyeti ise ilk temsilciliğini başkent Ankara'da açmıştır. 



Peru'nun Lima şehrinde düzenlenen Dünya Gençler Yüzme Şampiyonasında ülkemizi temsil eden milli sporcumuz Merve Tuncel 1500 metre serbest mesafesinde 16:15.95'lik derecesiyle Dünya Gençler Şampiyonu olarak altın madalyanın da sahibi olmuştur.



EXPO 2023'ün teması '' Doğa Dostu Kent ve Duyarlılık '' olarak belirlenmiştir. EXPO 2023 ise bu yıl Kahramanmaraş ilimizde 23 Nis 2023 – 31 Eki 2023 tarihleri arasında düzenlenecektir. 



Ebru ve Hat sanatında profesyonel olarak derin bilgi ve yüksek düzeyde becerilere sahip olan UNESCO tarafından ' Yaşayan İnsan Hazinesi ' unvanı alan zanaatkar Fuat Başar'dır. 



2022 yılının Şubat ayı içerisinde açılısı gerçekleşen Prof. Dr. Aziz Sancar Eğitim Kampüsü Ankara ilimizde yer almaktadır. 


25 Haziran 2022 - 5 Temmuz 2022 tarihinde Cezayir'de gerçekleşen Akdeniz Oyunlarında Badminton dalında altın madalya kazanarak ülkemizi onurlandıran sporcularımız Bengisu Erçetin ve Nazlıcan İnci olmuştur.


 
Türkiye'nin ilk ve Avrupa'nın en iyi uzay temalı projesi "Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi" Bursa'da yer almaktadır. 13 bin metrekarelik bir alana kurulan Eğitim Merkezi , 2019 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri (European Property Awards) kapsamında, ‘Kamusal Yapılar’ kategorisinde ödül kazanmıştır.



Elli yıl sonra açılan Nobel arşivlerinde Türk Edebiyatının en önemli şairlerinden biri olan ve 2008 yılında hayata gözlerini yuman Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın 1971 yılında Nobel Edebiyat Ödülüne aday olarak gösterildiği ortaya çıkmıştır. 



Şanlıurfa ilimiz İslam İşbirliği Teşkilatının 11.Turizm Bakanları toplantısında '' 2023 Turizm Kenti '' olarak seçilmiştir. 



Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olan ve Türkiye'de epik tiyatro türü ve kabare tiyatrosunun öncüsü olarak kabul edilen Haldun Taner ; Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu, On ikiye Bir Var, Keşanlı Ali Destanı, Timsah , Ay Işığında Şamata ve daha bir çok önemli eserinde yazarıdır.


 Şubat 2022 tarihinde Rusya tarafından bağımsızlıkları tanınan bölgeler Donetsk ve Luhansk şehirleridir. Bu iki önemli şehirde Ukrayna'da yer alan şehirlerdir. 


2019-2021 yılları arasında Gaziantep FK Başkanlığı görevini yerine getiren Mehmet Büyükekşi 16 Haziran 2022 tarihinde 36.Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olarak seçilmiştir. 



Mayıs 2022 tarihinde göreve başlayan 4. Sondaj gemimizin adı Abdülhamid Han olmuştur. 9 katlı olan gemi 239 metre uzunluğundadır. Diğer sondaj gemilerimizin ismi ise Fatih , Yavuz ve Kanuni'dir. 



Polonya devleti tarafından Nobel Barış Ödülüne aday gösterilen Kırım Tatar halkının milli lideri Abdülcemil Kırımlıoğlu'dur. 



Ferhat Arıcan Avrupa Cimnastik Birliği tarafından Şubat 2022 tarihinde düzenlenen oylama sonucunda 2021 yılının '' En iyi Cimnastikçisi '' seçilen milli sporcumuzdur. 


 
ABD ve İngiliz bilim insanlarının 2019 yılında 8 bin 430 metreye kurdukları ve adını Balkon İstasyonu verdikleri istasyonunu geride bırakarak dünyanın en yüksek meteoroloji istasyonu Everest Dağına 8 bin 800 metre yüksekliğe kurulmuştur. Şöyle ki; Everest Dağında yapılan son ölçümler neticesinde Dünyanın en yüksek dağı olan bu dağın yüksekliği 2020 yılında 8 bin 848 metre olarak ölçülmüştür. 


Akdeniz Kick Boks Şampiyonasının 2023 yılında Türkiye'de yapılmasına karar verilmiştir. 


Besteci Hakan Halit Turgay'ın Dünyanın 7 Harikası arasında kabul edilen Bodrum'daki Halikarnas Mozolesine atıfla bestelediği Ege Fısıltıları eseri, ABD ve İngiltere'deki yarışmalarda birincilik ödülü kazanmıştır. 


İslam Medeniyetleri Müzesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile Büyük Çamlıca Camii Külliyesinde açıldı. İslam Medeniyetleri Müzesinde 800'e yakın tarihi eser yer almaktadır. 15 tematik bölümden oluşan müze 10 bin metrekare kapalı alanda yer almaktadır. İslam Medeniyetleri Müzesinde yer alan bazı eserler ise; Tılsımlı gömlekler, padişahların kaftanları, kabe kapısı perdesi, padişah kılıçları vb. bir çok eser vardır. 


25 Haziran 2022 - 5 Temmuz 2022 tarihleri arasında düzenlenmesi kararlaştırılan 2022 Akdeniz Oyunlarının Cezayir'de yapılması kararlaştırılmıştır.



21 Mayıs 2022 tarihinde oynanan Anadolu Efes - Real Madrid Euroleague Final mücadelesinde temsilcimiz İspanyol rakibini 58-57 mağlup ederek üst üste ikinci kez bu önemli kupayı müzesine kazandırmıştır. Geçtiğimiz sezon Barcelona ile karşı karşıya gelen temsilcimiz İspanyol temsilcisini 86-81 yenmeyi başarmıştı. 



18 Mayıs 2022 tarihinde oynana UEFA Avrupa Ligi final müsabakasında Almanya'nın Eintracht Frankfurt ve İskoçya'nın Glasgow Rangers takımları karşı karşıya gelmiştir. Normal süresi ve uzatma süresi 1-1 tamamlanan maçta penaltı atışları neticesinde UEFA Avrupa Ligi Kupasını müzesine 
götüren takım Almanya'nın Eintracht Frankfurt ekibi olmuştur. 



12 Mayıs 2022 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Valiler Atama Kararnamesi ile 10 ilin valisi yer değiştirdi.  Afyonkarahisar valisi olarak atanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Kübra Güran Yiğitbaşı ise ilk başörtülü vali olarak tarihe geçti.


Her yıl Ağustos ayında düzenlenen ve yaklaşık 8 asırdır bu topraklarda devam eden Sudan Koyun Geçirme Festivali Denizli ilimizde gerçekleştiren bir festivaldir. Sudan Koyun Geçirme Festivali, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer almaktadır.



40 Milyon yıl önce ortadan kaybolan ve Şubat 2022 tarihinde aralarında Türk, ABD ve Fransız bilim insanlarının bulunduğu bir ekip tarafından keşfedilen kıta Balkananadolu'dur. Kıta adından da anlaşılacağı üzere Balkan ve Anadolu topraklarını kapsamaktadır. 



18 Mart Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünde 25 Mart 1893 yılında Katar'daki Osmanlı kalesine yardıma giden Binbaşı Yusuf Bey komutasındaki askerlerin sancağı ülkemize takdim edilmiştir.



Resmi Gazetede yayınlanan son değişikliğe göre %10 olan seçim barajının %7 olarak belirlenmesine karar verilmiştir. İttifak olarak yüzde 7 barajını geçen partiler, seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan, milletvekili çıkaramayacak.



Aksaray'da bulunan Ihlara Vadisi ve çevresi ''kesin korunacak hassas alan'' olarak ilan edilmiştir. 


 
Dünyada en fazla '' Kadın Bakana '' sahip olan ülke Arnavutluk'tur. Şöyle ki; Ülke içerisinde var olan 17 Bakanın 12 tanesi kadın bakandır. Aşağıya bırakacağım görselde de göreceğiniz üzere 12 kadın Bakan bulunmaktadır. 



Web sitemizde daha önce sakin şehirlerin listesini sizlere sunmuştuk. Yine 2022 yılının Nisan ayında yaşanan bir gelişme aktaracağız. Bir yeni sakin şehrimiz daha olmuştur. Yaşanan gelişmeler ışığında Erzincan'ın Kemaliye ilçesi de sakin şehirlerimize eklenmiştir.



479 yıldan beri süregelen bir gelenek olan ve toplumu birleştirme görevini de üstlenen mesir macunu festivali ülkemizde Manisa ilimizde kutlanan bir festivaldir.


 

ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı olan Madeleine Albright 23 Mart 2022 tarihinde hayata gözlerini yummuştur.  1997 - 2001 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Madeleine Albright 1937 yılında Çekoslovakya'da doğmuştur. 



Türkiye'nin denizlerdeki hakimiyetini temsil eden Mavi Vatan doktrini Cem Gürdeniz tarafından ortaya atılmıştır. Cem Gürdeniz Türk Deniz Kuvvetlerinde Tümamiral rütbesine kadar yükselmiş bir askerdir.  Mavi Vatan doktrini ise; Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanlarını (karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge) kapsayan doktrindir.


🧑‍✈️ Red Bull sporcusu Dario Costa, Kuzey Marmara Otoyolu, Çatalca Mevki T1 ve T2 Tünelleri’nden 43,44 saniyede geçerek, "Uçak ile En Uzun Tünel Uçuşu" dünya rekorunu kırdı ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.



🤵 Balkan Savaşları Osmanlı Devleti döneminde devletin varlığını sürdürebilmesi için çok önemli bir amaç teşkil etmekte idi. 2001 yılında hayata gözlerini yuman ünlü yazar ve şair Necati Cumalı yazmış olduğu Viran Dağlar adlı eserinde Balkan Savaşlarını konu edinmiştir. Roman 1994 yılında kaleme alınmıştır. Necati Cumalı bu eseri ile 1995 yılında Yunus Nadi Ödülü, Orhan Kemal Ödülü ve 1. Ömer Asım Aksoy Ödülüne layık görülmüştür.  Ayrıca Fransızlar tarafından yazarımızın eseri dizi olarak da yayınlanmıştır. ( Le Dernier Seigneur Des Balkans) 



🏆 Bu yıl düzenlenen Afrika Uluslar Kupasında finalde Senegal ve Mısır karşı karşıya geldi. 0-0 biten maçın normal dakikalarından sonra penaltı atışlarına geçildi ve rakibini penaltı atışları sonucunda 4-2 yenen Senegal Afrika Uluslar Kupasının da sahibi olan takım oldu. Senegal bu galibiyet ile ilk kez kupayı müzesine götürmeyi başaran takım oldu. 



🎷 Türkiye’de Mafi, Avrupa ve ABD’de Maffy olarak adlandırılan 1930 doğumlu Kuşadalı caz müzisyeni Ahmet Muvaffak Falay, 92 yaşında hayatını kaybetti.1942 yılında Kuşadası bandosunda ünlü şef Halil Bereket ile birlikte başladığı müzik hayatında çok büyük başarılara imza atan Falay, daha sonra 1956’da aldığı davet üzerine yurtdışına çıkmış, 1964’ten beri İsveç’te yaşamaya başlamıştı.



💉 15 Şubat 2022 tarihinde Koronavirüs (Covid-19) tedavisi gördüğü Ankara Şehir Hastanesinde hayatını kaybeden Onur Kumbaracıbaşı 1995 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanı görevi ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevini de üstlenmiştir.



🏆 Aiko - Aif Ahihara Dünya Şampiyonasında milli wushucu Beyzanur Karakaya , finalde Alman rakibi Anna Lisa'yı mağlup ederek Dünya şampiyonu olmuştur.
Milli sporcu  Esra Janset Alıç ise finalde Kazak rakibine elenerek Dünya ikinciliğini elde etmiştir.


🦋 2021 TÜİK verilerine göre Hayvancılık verileri açıklanmıştır. Açıklanan bu verilere göre ülkemizde Sığır yetiştiriciliği en çok Konya ilimizde yapılırken,
Manda yetiştiriciliği Samsun,
Koyun yetiştiriciliği Van,
Kıl Keçisi 
yetiştiriciliği Mersin,
Tiftik Keçisi 
yetiştiriciliği Ankara,
Tavuk 
yetiştiriciliği Manisa,
İpek üretimi 
yetiştiriciliğinde ise Diyarbakır ilk sırada yer almaktadır. 



🏆 2022 Kış Olimpiyatları 4 Şubat - 20 Şubat tarihleri arasında Çin Halh Cumhuriyetinde gerçekleşmiştir. Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen bu önemli etkinlikte 91 ülke ve 2871 sporcu yarışmıştır. 2022 Kış Olimpiyatlarında en fazla altın madalya kazanan ülke Norveç olmuştur. 16 altın madalya kazanan Norveç toplamda ise 37 madalyanın da sahibi olmuştur. Ülkemiz ise 2022 Kış Olimpiyatlarına 4 spor dalından 7 sporcu ile katılırken ne yazık ki madalya kazanamamıştır. 


💸 Ülkemizde ilk develüasyon Recep Peker'in başbakanlığı döneminde gerçekleşmiştir. Türkiye'de ilk develüasyonun 1946 yılında yapıldığı kabul edilmektedir. Bunun yapılma sebebi ise ; 1.Dünya Savaşı'nın getirdiği ekonomik zorluklar içinde devalüasyon yapılarak dış ticaret dengesi sağlanarak iç üretimin artırılması hedeflenmiştir. Bu amaca yönelik 1943'te küçük bir devalüasyon yapılmıştır. "7 Eylül Kararları" olarak bilinen devalüasyon ile 1946 yılında Türk lirasına yüzde 40'a yakın değer kaybettirildi.



🍯 TÜİK' in bizlere sunmuş olduğu son verilere göre 2021 yılında Arıcılık alanında birinci olan ilimiz değişmiştir. Bilindiği üzere geçmiş yıllarda arıcılık sektöründe ilk sırada Ordu ilimiz vardı. Güncel verilere göre 2021 yılında Arıcılıkta birinci sırada olan ilimiz Adana'dır.
 


Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden biri olan Profesör Doktor Bozkurt Kuruç 16 Ocak 2022 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. 100'den fazla oyunda oyuncu ve yönetmen olarak rol alan Bozkurt Kuruç , 1988 yılında da Devlet Opera ve Balesi genel müdürlüğüne atanmasının ardından 1989'da Devlet Tiyatroları genel müdürlüğüne getirilen Kuruç, 1998'e kadar bu görevini ifa etti.



Ülkemizde ilk defa 2022 yılında kullanılması ön görülen ve ülkemizin ilk Lityum pilli elektrikli otobüsleri Samsun ilimizde faaliyete geçecektir. Tamamen yerli ve milli üretim olan otobüsler faaliyete geçeceği zaman piyasada 10 adet bulunacaktır. 



Milli sporcu Deniz Kayadelen , Uluslararası Buz Yüzme Derneği 4.Dünya Şampiyonasında 35-39 yaş kadınlar 500 metre serbest yarışmasında 8 dakika 1 saniyelik derecesiyle altın madalya kazanmıştır.



2021 Avrupa Açık Hava Okçuluk Şampiyonası'nda 05/06/2021 tarihinde son katıldığımız müsabakada Makaralı Yay Erkek kategorisinde Yakup Yıldız, Danimarkalı rakibi Mathias Fullerton'a karşı mücadelesini 143/141 ile tamamlayarak altın madalyanın sahibi oldu. 


Türkiye'deki müzikal zenginliği dünyaya tanıtan Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık, 2 Haziran 2021 tarihinde 57 yaşında hayatını kaybetti.




Yorum Gönder

0 Yorumlar