Bütçe Dostu Banyo Yenilemeleri İçin İpuçları

 Bütçe Dostu Banyo Yenilemeleri İçin İpuçları 

Banyolar, ev ve ofislerin en önemli noktalarının başında gelir. Temizlik ve hijyenin son derece önemli olduğu banyo ve tuvaletler kimi zaman yenilenmeye ihtiyaç duyarlar. Ancak banyo dekorasyonu veya banyo yenilemesi, kimi zaman son derece pahalıya patlayabilir. Sizler için hesaplı banyo yenileme fikirlerinden ve bunları banyolarınız için nasıl ve ne şekilde uygulayabileceğinizden söz ederken belli başlı noktalar üzerinde duracağız. Temelde bütçe dostu banyo yenilemeleri için ipuçlarını birkaç başlık altında toplayabiliriz; ışıklandırma ve havalandırma gibi banyo dekorasyonu unsurlarının gözden geçirilmesi, su sızdırmazlığının sağlanması, fayans seçimi ve diğer banyo elemanları. Sizlere detaylarından ve bunları nasıl – ne şekilde uygulayabileceğinizden söz edeceğiz. Pratik bir şekilde banyonuzu nasıl yenileyebileceğinizden ve bunu aynı zamanda hesaplı bir şekilde nasıl ve ne şekilde gerçekleştirebileceğinize dair detayları merak ediyorsanız, okumaya devam edebilirsiniz. 


Banyo Işıklandırmalarını Değiştirin

Bütçe dostu banyo yenilemesinin ilk adımı, mevcut banyonuzla ilgili değişikliklerden geçiyor. Birkaç küçük adımla, kırılıp – yeniden yapılması gerektiğini düşündüğünüz banyonuzu yenilemeniz mümkün. Maliyeti düşük banyo yenilemek için masraflı tadilatlara veya büyük bütçelere ihtiyacınız yok. Bütçeyi düşük tutmak ve banyo yenilemek isterseniz, ilk dikkat etmeniz gerekenlerin başında dekorasyon unsurları geliyor ve ışıklandırma, hepinizin de bildiği gibi dekorasyonun önemli bir parçası olması açısından son derece önemli. 

Banyo ışıklandırması, bir banyoda bulunan her türden unsurun daha iyi ve şık görünmesini sağlayacaktır. Özellikle banyolarda cam, seramik, fayans, ayna gibi olmazsa olmaz unsurların bulunduğunu hepimiz biliriz. Bu tam olarak şu anlama geliyor; ışıklandırmayı değiştirip iyileştirirseniz büyük masraflardan uzak durmuş olursunuz ve yeterli – temiz ışık, bir banyodaki her unsurun görünümüne farklı bir hava katar. 

Banyo dekorasyonu için çoğu zaman “doğal ışık” veya “doğal ışık kaynağı” gibi bir şeyden söz edilemez. Doğal ışık eksikliği banyolar için tam olarak şu anlama geliyor; tercih edeceğiniz aydınlatma araçları, banyolarda farklı etkileri meydana getirmek için olmazsa olmazdır. Peki, hangi ışığı nasıl ve hangi destek unsurları ile kullanmalısınız? 

Banyo aydınlatması için tasarruflu ve beyaz ışık veren ampuller kullanabilirsiniz. Ancak sarı ışığın çoj daha doğal bir görünüm sağladığını aklınızdan çıkarmayın. Bütçe dostu banyo yenileme fikirleri arasında ışıklandırma, ilk sırada geliyor. Bunun nedeni, ışığın tüm banyonun (fayanslar da dahil) görünümünü baştan sona değiştirmesi. Bütçesine dikkat eden biriyseniz, tasarruflu ampuller tercih edebilirsiniz. Ancak sarı ışığın çok daha doğal göründüğünü unutmadan. Banyo aydınlatması için dikkat edeceğiniz diğer maddeleri şu şekilde sıralamamız mümkündür; 

  • Aydınlatma Araçlarında Çok Güçlü veya Düşük Watt’lı Ampullerden Kaçının: Çok güçlü ampuller, özellikle mağaza sahiplerinin dükkânlarında ışıltı yakalamak adına tercih ettikleri çözümlerdendir. Ancak söz konusu banyolar olduğunda, kimse aşırı güçlü bir ışık istemez. Bununla beraber çok güçlü ışık veren lambalar aynı zamanda bütçe dostu banyo yenileme fikirleri için tamamen ters düşen bir eksikliğe sahiptirler: yüksek elektrik faturası gibi. 
  • Sadeliğe Önem Verin: Dar banyolarda ışıklandırma için orta seviyede güçlü aydınlatma (tercihen sarı ışık) önemlidir. Buna karşın, ayna ve tavan lambasının dışında çok fazla ışıklandırma aracı, banyonuzu boğabilir. Bu da rahatlığa ek olarak daha kabarık bir elektrik faturası anlamına geliyor. Bu nedenle banyo aydınlatması için araçları sınırlı tutun. 
  • Paslanmaz Çelikten Vazgeçmeyin: Paslanmaz çelik, banyo ışıklandırması için ideal bir çözümdür. Plastik, genellikle mikropların üremesi için uygun ortam sağlar ve nem, bunu kolaylaştırır. Paslanmaz çelik hem suya karşı dayanıklı, hem şık hem de ışığı yansıtan bir unsur olarak banyolarınızda yer alabilir. 
  • Fayans ve Diğer Banyo Elemanlarının Açık Renk Olmasına Dikkat Edin: Banyolarda fayans veya lavabo için neden çoğunlukla beyaz ve açık tonların tercih edildiğini biliyor musunuz? Bu renkler, kiri hemen gösterirler ve bu nedenle çoğu banyoda tercih edilirler. Ancak, açık renklerin bir diğer avantajı da ışığı yansıtmalarıdır ve bu özellikle küçük banyolar için son derece önemlidir. Aynı renk kuralını dilerseniz ev ve ofisinizin diğer alanlarında da kullanabilirsiniz. 


Daha Uzun Banyo Dolapları Tercih Ederek Alandan Tasarruf Edin

Daha uzun banyo dolapları, genellikle banyodaki depolama alanının kritik derecede artmasını sağlarken, sizlere çok daha geniş bir kullanım alanı sunar. Buna karşın ülkemizde ve dünyada banyoların boyuna alan derinliğinden çoğu kişi faydalanmaz. Uzun banyo dolapları, bir banyoda bulunması tavsiye edilen havlu, misafir havlusu, temizlik ürünleri, şampuan veya makyaj malzemeleri için gerekli depolama alanını sizlere sunacaktır. Tüm bunlara ek olarak, daha uzun banyo dolapları için kullandığınız bu çözümü aynı şekilde yüksek raflar için de kullanabilir, böylece fazladan depolama alanını dar banyolar için dahi mümkün kılabilirsiniz. 


Aynalı Banyo Dolapları Kullanın

Aynalı banyo dolapları kullanmak, bütçe dostu banyo yenileme için sık sık vurgu yaptığımız bir aydınlatma şeklini kullanmanız anlamına geliyor. Özellikle tasarruflu ampul kullanıyor veya kullandığınız ampulün watt tüketimi düşükse, aynaları kullanarak ışığı yansıtabilir böylece daha aydınlık bir banyo elde edebilirsiniz. 

Banyo aynaları, yine banyo ışıklandırma araçlarının sağladığı ışığı yansıtması için son derece ideal bir tercihtir. Banyo aynaları veya banyo dolapları üzerindeki aynalarla ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi de onları sıklıkla ve özellikle banyo temizliği sırasında silmektir. Şebeke suyunun tortusu veya damla izleri, aynaların yansıtma özelliğini engelleyebilir. Bunun için aynalarınızı temiz tutmayı kesinlikle unutmayın. 

Ucuza banyo yenileme fikirlerinin temelini, banyo unsurlarının temizliği gibi çeşitli küçük ve pratik değişiklikler oluşturmaktadır. Ayna temizliği, bütçe dostu banyo yenileme için önem taşır çünkü küçük değişikliklerle banyonuzun nasıl daha ferah, temiz ve yeni gibi görüneceğine dair çok şey söyler. Temizlik, bir banyonun daha ferah, rahat ve de yeni görünmesini sağlayacaktır ve sizi yüksek banyo tadilatı masraflarından kurtarır. Lavabo aynaları için bu temel noktayı aynı zamanda dolap aynaları ve duşa kabinler için de kullanarak daha yeni ve ferah bir banyo elde etmeniz mümkün. 


Banyonuzu Boyayın 

Ucuza banyo yenilemek için, renklerin gücünden aynı zamanda boya ve duvar kâğıtlarıyla da faydalanabilirsiniz. Boya seçimi için konuşacak olursak, banyonuzu boyamak ciddi anlamda bir yenilenmiş görünüm sunar. Buna ek olarak boya seçiminde özellikle su geçirmez boya tercih edilmelidir. Banyo boyamak, banyonuzda değişim meydana getirmenin pratik ve hesaplı bir yoludur ve tüm banyonun çehresini değiştirebilir. Fayans kırmadan banyo yenileme gibi bir çözüm ile banyolarınızı yenilemek isterseniz, suya ve özellikle de neme dayalı boyalar ile banyonuzu boyayabilirsiniz. 

Banyo boyamak için tercih edilen boyalar genellikle neme ve özellikle de suya dayanıklıdır. Genellikle su teması bulunmayan noktalarda her türden boyanın kullanılabileceğinden söz edilir. Buna karşın özellikle sıcak su, banyonun su teması bulunmayan yüzeylerinde de kabarma ve çatlamalara neden olabilir. Tüm bunların üstesinden gelmek için, banyo boyamak konusunda doğru boyayı tercih etmeniz gerekli. Peki, banyo boyamak için hangi boya tercih edilmeli? 

Banyo boyama işlemi için su geçirmeyen, suya ve neme dayalı boyalar kullanmanız gerektiğinden söz ettik. Tıpkı banyo elemanlarının tercih edilmesinde olduğu gibi özellikle açık renkli boyalar tercih ederseniz, banyonuzun yüzeyleri ışığı yansıtmak konusunda çok daha ideal bir ortam olacaktır. Bu da dolaylı yoldan, banyonuzun daha yeni bir görünüme kavuşması ve yenilenmesi anlamına geliyor. Özetle banyo boyamak, fayans kırmadan banyo yenileme işlemi için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisidir, ancak doğru boyayı seçmeniz önemlidir. Su ve neme dayanıklı boyalar veya duvar kâğıtları bu iş için son derece uygundur ve açık renkler, banyonuzu daha rahat gösterebilir. 


Duvar Kâğıtları İle Banyonuzu Renklendirin 

Bütçe dostu banyo yenileme için bütçenize zorlamanıza gerek yok. Yenileme işlemi için dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi de banyo için duvar kâğıdı kullanmaktır. Son yıllarda duvar kâğıdı kullanımı gerek banyolar, gerekse ev ve ofislerin diğer kısımları veya odaları için çok tercih edilmiyor gibi görünse de, 2022 dekorasyon trendleri arasında duvar kâğıtları hala son derece geçerli bir çözüm. 

Banyo duvar kâğıdı seçimi için de boya için dikkat etmeniz gereken belli noktalara dikkat etmelisiniz. Duvar kâğıtları, su ve nem konusunda oldukça riskli bir çözüm sunar. Aynı zamanda banyoların hijyen ve temizlik ihtiyaçlarına da tercih edilen duvar kâğıdı tipinin cevap verebilmesi gerekir. Bunun için banyo boyama işlemindeki benzer bir çözümü uygulamanız gerek. İlk adım, suya ve neme dayanıklı bir duvar kâğıdı ve mümkünse duvar kâğıdı yapıştırıcısı seçmek. İkinci adım ise, özellikle açık renk desenleri bulunan duvar kâğıtlarını banyolarınız için kullanmak. 


Ek Parçaları Güncelleyin (Armatürleri) 

Armatürler, banyolar için kullanılacak ek parçalar arasında gelir. Özellikle suya ve neme dayanıklı metallerin, banyolarda yepyeni bir görünüm sunduklarından söz etmiştik. 2022 Armatür modelleri, söz konusu bütçe dostu banyo yenileme / fayans kırmadan banyo yenileme için son derece önemlidir. Bir banyonun görünüm olarak yenilenmesinin yanında aynı zamanda ihtiyaçlarınıza da iyi bir şekilde cevap verebilmesi gerekir. Bunun için, armatürler hem banyoya yeni bir görünüm kazandırmak – banyonuzu yenilemek hem de su akışının daha iyi sağlanması için gerekli ve de şarttır. Tüm bunlara ek olarak su damlatan veya paslı armatürlerin yenilenmesi, su tüketimini de ciddi oranda düşürür ki bu da çok daha düşük bir su faturası anlamına gelir. 

Ucuza banyo yenilemek için, su tesisatı ile ilgili küçük değişiklikler yaparsanız, sadece şık ve yenilenmiş bir görünüm sağlamış olmazsınız; ayrıca ışığı yansıtan metal yüzeyler sayesinde daha aydınlık ve ferah bir görünüm elde eder ve dolaylı yoldan su tasarrufu da sağlamış olursunuz. 


Ev Bitkileri Ekleyin

Ev bitkileri, daha doğal ve daha sıcak yaşam alanları için vazgeçilmez unsurların başında gelir. Ülkemizde banyolarda bitki bulundurmak, kulağa garip bir bütçe dostu banyo yenileme fikri gibi görünebilir. Ancak özellikle çok dar banyolarda hava sirkülasyonu – havalandırma yeterince güçlü değilse, ev bitkileri sizlere ciddi anlamda daha yeni bir banyo görünümü sunar. Yapay süs bitkileri, sadece görünüm açısından fayda sağlar; küçük saksılardaki kaktüsler özellikle radyasyonu emdikleri için genellikle çalışma masalarında konumlandırılırlar. Banyolar için ise ev bitkileri, ilk başta çok alışıldık gelmese de uygun bir seçim olabilir. Böylece hem banyonuz daha yeni bir görünüme kavuşur hem de havalandırma konusunda sorun yaşamazsınız. Üstelik genellikle beyaz renk ağırlıklı banyolara yeşil rengin yakışmadığını kim söyleyebilir?


Yeni Havlular, Bornozlar Ekleyin

Havlu ve bornozlar temelde bir tür dekorasyon unsuru değillerdir. Ancak söz konusu banyolar olduğunda ve kullanabileceğiniz alan oldukça kısıtlı olduğu için, havlu ve bornozlar çok daha öne çıkmaktadır. Peki, hesaplı banyo yenileme için yeni havlu ve bornozlar eklemek iyi bir fikir mi? Aslına bakarsanız evet; çünkü bornoz ve havlular çok daha geniş bir renk yelpazesine sahiptirler. Bu renk özgürlüğü, ucuz banyo yenilemek için size pek çok farklı renk arasından seçim yapmanıza olanak sağlar. Fayans kırmadan banyo yenilemek istiyorsanız ancak mevcut fayanslarınızın rengi koyu tonlarda ise yeni havlular, bornozlar ekleyin ve farkı kendi gözlerinizle görün. 

Yeni havlular, bornozlar masrafsız banyo yenileme için son derece idealdir. Bunun bir diğer nedeni de çoğu banyoda, duvar yüzeylerinde asılarak muhafaza edilmeleri ve geniş yer tutmalarıdır. Eğer dar bir banyonuz varsa ve biraz daha ferahlığa ihtiyacınız varsa veya geniş ancak fayansları kapalı tonlarda bir banyoya sahipseniz, açık renkli havlu ve bornozları renkleri dengelemek için rahatlıkla kullanabilirsiniz. 


Etrafta Gereksiz Yer Kaplayan Şeyler İçin Dolap Ekleyin 

Bütçe dostu banyo yenileme için büyük bütçelere ihtiyacınız yok. Ancak söz konusu banyo olduğunda pek çok malzeme bu bölümün içinde yer alır ve görüntü kirliliğine ek olarak dağınık bir görünüm kaçınılmaz hale gelir. Banyonuzda, etrafta gereksiz yer kaplayan şeyler için dolap eklemek, hatta ışığı iyi yansıtan açık renk detaylı bir dolap tercihe etmek, banyo dekorasyonu için atabileceğiniz en yerinde adımlardan birisi olacaktır. Aynaların, banyolarda ışığı yansıtarak daha aydınlık ve ferah alanlar meydana getirdiğinden söz etmiştik. Aynalı bir banyo dolabı, lavabo aynası ve ışığı ile birleştiğinde ciddi farklar meydana getirebilir. 

Bütçe dostu banyo yenileme için atabileceğiniz bir diğer yerinde adım da, duvar raflarını ve askıları kullanmaktır. Bu küçük detaylar, banyonuzda ciddi alan açılmasını sağlayabilir. Ayrıca, şık tercihlerde bulunursanız fayans kırmadan banyo yenileme işlemini de başarıyla tamamlamış olursunuz. Banyo kapılarının arkaları, bornoz ve havlu asmak için idealdir. Bununla beraber, tavan yüksekliğindeki alanı raflar için kullanabilir ve buraya gereksiz yer kaplayan eşyaları koyabilirsiniz. 

Ayrıca alandan tasarruf etmek isterseniz gömme rezervuar kullanmayı da unutmayın.



Yağmur Duşu Başlıkları Seçin

Masrafsız banyo yenilemek için sadece banyonun görünümü ile ilgili değişiklikler yapılması yeterli olmaz. Çünkü banyo sadece dekorasyon tercihlerinizin yer aldığı bir bölüm değildir. Banyonun aynı zamanda kolay temizlenebilir, hijyenik, iyi havalandırılmış ve de ışıklandırılmış olması da gereklidir. Suya ulaşım, bütçe dostu banyo yenileme için dikkat etmeniz gereken en önemli bir diğer konudur ve su sızdırmazlık konusundaki adımlara birlikte dikkat ederseniz, su faturanız da ciddi anlamda düşer. Su sızdırmazlık özelliğinin sağlanması, yeni armatürler, su boruları için yeni aparatlar, su tasarrufu sağlayabilir. Yağmur duşu başlıklar ise şık oldukları kadar sizlere eşine az rastlanır bir banyo keyfi sunacaktır. Bu nedenle özellikle duşa kabinler için yağmur duşu başlıklar seçmeye özen gösterebilirsiniz. 



Ucuza Banyo Yenileme Fikirleri 

Fayans kırmadan banyo yenilemek mümkün. Bunun için bir banyoyu kullanışlı ve rahat kılan belli unsurlara dikkat etmeniz yeterli. Sizler için yukarıda pek çok madde altında bu tavsiyeleri sıralamaya çalıştık. Bunlardan örneğin armatürleri yenilemek, hem yeni bir görünüm sunar hem su tasarrufu sağlar hem de suyun kaygan bir zemin meydana getirmesini engeller. Bu nedenle banyo yenilemek için en fazla dikkat etmeniz gereken noktalardan birini burada tekrar edelim; su sızıntılarını önlemek. 

Su sızıntılarını önlemek, fayansların su ile temasını keseceği için kireç lekesi vs. haliyle gidermiş olacaktır. Bununla beraber, özellikle banyo kullanıcıları arasında yaşlı kimseler varsa, kimse banyoları için kaygan zeminler istemez. Bunun için silikon tabancası ile yenilemek istediğiniz banyodaki kısımları kapatabilirsiniz. Uzun vadede, bu çözüm sizlere daha güvenli ve dekoratif bir banyo olarak geri dönecektir. 

Su, günümüzde dünya ve ülkemiz için giderek önemi çok artan kaynakların başında geliyor. Bu nedenle su tasarrufu sadece güvenli banyolar için değil, aynı zamanda dünya ve su faturaları için de yapmanız gerekenler arasında yer alıyor. Banyo yenileme işlemi için ayrıca lavabolarınızın su tesisatını da su geçirmeyen plastik – silikon aparatlarla elden geçirmeyi deneyebilirsiniz. 

Ucuza banyo yenilemek için, terlik gibi bir banyoda bulunması gereken ancak küçümsenen eşyalara da gereken özeni gösterin. Özellikle alt tabanı ıslak zeminde kaymayan terlikler, basit birer ayrıntı gibi görünebilir ancak sağlığınız için son derece önemlidir. 

Son olarak hesaplı banyo yenileme fikirleri – tavsiyeleri listemizde bir banyoyu banyo yapan diğer unsurlardan da kısaca söz edelim. Örneğin elektrik kabloları, suyla temas etmedikleri sürece bir sorun yaşatmazlar; ancak orta seviyede bir banyo tamiratı – banyo tadilatı sırasında kabloların gizlenmesi veya ışıklar için estetik anahtarlar, çok daha şık bir banyonun kapısını aralayabilir. 

Banyo yenileme fikirleri listemizin son kısmında banyo kapıları yer alıyor. İyi yağlanmış, sağlam ve pratik bir kilit, istenmeyen ani misafirleri siz duş yaparken dışarda tutar. Ülkemizde ve dünyada küvet perdesi, bir banyoda istenmeyen yegâne banyo eşyaları arasında geliyor. Bu nedenle, banyo kapısı son derece önemli. Banyo kapılarını da açık renkli tonlardan seçebilir ve kapı arkasını havlu – bornoz askılığı olarak da kullanmanız mümkün. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar