Sebze ve Meyveler Derin Dondurucuya Ne Zaman Atılır?

 Sebze ve Meyveler Derin Dondurucuya Ne Zaman Atılır?

Sebze ve meyvelerde bulunan besin değerlerinden en iyi şekilde yararlanabilmek için mevsiminde tüketilmesi herkes tarafından bilinen bir konudur. Ancak yaz dönemlerinde çeşit açısından fark yaratan sebze ve meyvelerin besin değerlerinden faydalanmak için dondurucu içine atarak yılın her döneminde besinlerinden faydalanmak mümkündür.

Ülkemizde genellikle yaz dönemlerinde satın alınan sebze ve meyveler derin dondurucuda muhafaza edilmektedir. Bunun en önemli nedeni ise besin değerlerinden faydalanabilmek adına mevsiminde çıkan ürünlerin dondurucuda bekletilerek yılın her döneminde bu besinlerden yararlanabilmek. Derin dondurucuda saklanan sebze ve meyveler besin değerlerini en iyi şekilde koruduğu için tercih edeceğiniz her dönem tazeliğini yakalayabilmeniz mümkün bir hale geliyor. Yaz aylarında üretilen sebze ve meyveleri pazardan ya da marketten satın alarak dondurucuda muhafaza edebilmeniz için birbirinden farklı deneyimleri sizin için paylaşacağız.

İncelemek isteyenler için buraya üçlermarket sebze ve meyve fiyatlarını bırakıyorum. 

En Çok Hangi Sebzeler Derin Dondurucuya Girer?

Yaz dönemi geldiğinde üretilen sebze ve meyvelerin en kalitesini almak son derece önemlidir. Önemli olan bir konu ise alınan bu ürünlerin yıkanarak en iyi şekilde muhafaza edilmesidir. Satın alınan her sebzenin özel olarak muhafaza ve dondurulma yöntemleri bulunur

Meyveler dondurucuya atılmadan önce uyulması gereken önemli 4 konu bulunmaktadır. Bu konular ise;

En tazesini seçin: Seçeceğiniz sebzeler mevsiminde olsa dahi en iyi şekilde dondurmak ve muhafaza edebilmek adına en tazesini seçmeye özen gösterin.

En iyi şekilde yıkayın: Satın aldığınız her sebzeyi en ince detayına kadar yıkayın. Temiz olmadığını düşündüğünüz durumlarda 1 yemek kaşığı sirkeyi bir kabın içine atın ve sebzeyi de içine koyun. Böylelikle bütün kirinden ve ilaçlarından sebzeleri arındırırsınız. 

Dondurmadan önce haşlayın: Yemek kıvamına hazır olarak saklayabilmeniz için sebzeleri belirli bir miktar haşlayın. Bu sayede oldukça kısa bir süre içinde yemeklerde kullanabilirsiniz. Ancak her sebzenin haşlanmayacağının da bilinmesi gerekiyor. 

Haşlamadan sonra şoklayın: Şoklama işleminden anlatmak istediğimiz nokta ise buzlu bir tencerenin içine hızlı bir şekilde haşlanan sebzenin atılmasıdır. Bu işlem aslında dondurulan sebzelerin daha diri görünmesi amacıyla yapılan bir yöntemdir.

Buna göre sebzelerin dondurucuda muhafaza edilmesi için önerebileceğimiz bazı meyve çeşitleri;

Patlıcan: Sebze denildiğinde akla gelen ve en fazla tercih edilenlerden bir tanesi de patlıcandır. Kış dönemlerinde farklı yemeklere lezzet katan patlıcanın dondurucuda saklanması da son derece önemlidir. Kış aylarının gelmesiyle birlikte patlıcan kebabı ya da karnıyarık yapmak istediğinizde patlıcanı dondurucudan çıkartarak enfes yemekler hazırlayabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise patlıcanı dondurucudan çıkarttıktan sonra belirli bir dinlendirme işlemini yapmanız gerekir.  Daha sonra ise açılan patlıcanı tercih edeceğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz.

Bamya: Bamyada her mevsim tüketilmesi gereken sebzeler arasında yer alır. Bu nedenle bamyayı güzel bir şekilde temizledikten sonra limonlu suda bekletin. Bu bekletme süresinden sonra taze domatesle kavurduktan sonra buzdolabı poşetinin içine koyarak dondurucuda bekletebilirsiniz.

Bezelye: Bezelyeleri temizledikten sonra geniş bir elek içine alarak temizce yıkayın. Yıkadıktan sonra süzülen bezelyeleri buzdolabı poşetinin içine alarak havasını aldıktan sonra dondurucun içine atın. Ancak farklı dönemlerde açılacağı için miktarlarına yani yemeklerde kullanacağınız oranlara göre ayrı paketlere koymanız sizin için daha faydalı olacaktır. Aksi takdirde yetmediği durumlarda 2 paketi açarak fazla kalması durumunda israfa yol açabilirsiniz.

Yeşil Fasulye: Kış dönemlerinin olmazsa olmazlarından bir tanesi de yeşil fasulyelerdir. Fasulyeleri güzel bir şekilde temizleyip yıkadıktan sonra parçalar haline getiri. Ancak bölgelere göre bu değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tercihinize göre ince ince doğrayabilir (Çivil yapmak için) ya da yemekler için büyüklüklerini kendinize göre ayarlayarak kırabilirsiniz. Tıpkı bezelyede olduğu gibi tercih edeceğiniz yemek porsiyonlarına göre miktarlarını belirleyebilirsiniz.

Nohut : Derin dondurucuların vazgeçilmez ismi nohut : Eminim herkesin derin dondurucusunda en az bir paket nohut vardır. Her yemeğe ve salataya uyum sağlayan nohutu da aynı şekilde haşladıktan sonra paketleyerek derin dondurucularınızda saklayabilirsiniz. Konumuz nohuta gelmişken, okurken ‘’ nohut bu kadar faydalı mı ? ‘’ diyerek şaşıracağınız  bir yazı bırakıyorum buraya. Nohutun 9 önemli faydası 

Semizotu: Belki de yoğurtla en fazla tercih edilen ve en lezzetli olan sebzeler arasında semizotu gelir. Koş dönemlerinde tüketilen yoğurtlu semizotunun tadını her zaman yakalayamazsınız. Bu nedenle semizotunu dondurucuda muhafaza etmek için güzel bir şekilde yıkayıp ayıklayın. Daha sonra süzülen semizotunu eşit miktarlarda paketler haline getirin, havasını alın ve buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya atın.

Biber: Dolma yapmak istediğiniz biberin en tazesini seçerek kondurun. Ancak soslar ya da soğanlı karışımlarla kullanacaksanız parçalara bölün ve çekirdeklerini çıkardın. Daha sonra buzdolabı poşetinin içine atarak dondurucuya atabilirsiniz. 

Brokoli: Dondurucuya atmadan önce güzel bir şekilde yıkayın, kurutun ve fazla olan bölgelerini keserek atın. Daha sonra 3 dakika boyunca haşladıktan sonra kurumasını bekleyin. Kuruma işleminden sonra buzdolabına atarak dondurun.

Domates: Domatesi de dondurucu da muhafaza etmek için 4’e bölebilirsiniz. Daha sonra kaynatın ve soğuk su ile domatesleri şoklayın. Sular süzüldükten sonra buzdolabı poşetine atarak dondurun


Derin Dondurucuya Bezelye Ne zaman Konulmalı ?

Bezelye ilkbahar mevsiminin son aylarından itibaren yetişmeye başlandığı için satışı da genellikle yaz aylarının sonunu bulur. Bezelye yaz mevsimin en önemli sebzeleri arasında olduğu için genellikle kış dönemlerinde de sıklıkla tüketilmelidir. Bu nedenle kış dönemlerinde ya da farklı dönemlerde bezelye tüketmek isteyen kişiler bezelyeyi yaz itibariyle aldıktan sonra ayıklayıp buzdolabı poşetlerine koyarak tercih edilen farklı dönemlerde de tüketebilir. Sonuç olarak bezelye dondurucuya yaz dönemlerinde hazırlanarak konulabilir.

Derin Dondurucuya Taze Fasulye Ne Zaman Konulmalı ?

Taze fasulye de yaz aylarının yani haziran ayının sonlarından itibaren yetişen bir sebze çeşididir. Taze fasulye farklı yemeklerde tercih edildiği için yılın her döneminde sevilerek tüketilen bir besin olsa da özellikle kış dönemlerinde sıklıkla tüketilen lezzetler arasında yer alır. Kış dönemlerinde taze fasulye tüketmek için haziran ayından sonra pazarlara ve marketlere gelen fasulyelerden alarak yıkayıp kurulamanız gerekiyor. Kurulama işleminden sonra tercih edeceğiniz ve tüketeceğiniz tarza göre doğrayarak derin dondurucuya koyabilirsiniz. Haziran ayından sonraki dönemlerde derin dondurucuya taze fasulyeyi koyabilirsiniz.

Derin Dondurucuya Bamya Ne Zaman Konulmalı ?

Bamyanın çıkma dönemleri Haziran ayının sonlarıyla başlayarak yaz döneminin sonuna kadar devam etmektedir. Bu nedenle derin dondurucuya bamya koymak için bu dönemleri tercih edebilirsiniz.

Derin Dondurucuya Barbunya Ne Zaman Konulmalı ?

Mayıs ayıyla birlikte tüketicilere ulaşan barbunyaları yıkayıp ayıkladıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya koyabilirsiniz. Sonuç olarak mayıs ayından sonraki 2 aylık dönem içinde temizlenen barbunyaları dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

Derin Dondurucuya Semizotu Ne Zaman Konulmalı ?

Mayıs ayında üreticilerle buluşan bir diğer sebze çeşidi de semiz otudur. Mayıs ayında çıkan semizotunu güzelce yıkadıktan sonra dondurucuya koyabilir ve 9 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.

Hangi Meyveler Derin Dondurucuya Girer ?


 Meyveler dondurucuya atılmadan önce uyulması gereken önemli 4 konu bulunmaktadır. Bu konular ise;

Taze meyveleri yıkadıktan sonra kurutun: Meyveleri oldukça iyi şekilde yıkadıktan sonra kurutun. Herhangi bir nem ya da toz-toprak olmamasına dikkat edin.

Kabuklu meyve mevcut ise soyarak koyun: Dondurucuya konulacak meyvelerin fazla yer kaplamamasını istiyorsanız soyarak koymanız büyük alan avantajı sağlayacaktır. 

Büyük meyveleri parçalara ayırın: Dondurma sırasında meyveler olduğundan büyükse hem yer hem de dondurulmasının hızını artırmak için tüketeceğiniz büyüklükte kesmek büyük avantaj sağlar.

Tekrar kurutun: Üstünde nem ya da su kalan meyveler dondurucuda olsa dahi bozulma ihtimali doğurur. Bu nedenle tekrar kurutmanızda fayda var. 


Dondurucuda Dondurabileceğiniz Meyveler:

Elma: Elmaları dondurmanın en önemli noktası kabuklarını soyduktan sonra parçalar halinde bölmek. Kararmanın önüne geçmek içinse tuzlu suda belirli bir miktar beklettikten sonra buzdolabı poşetine atarak havasını alın ve dondurun. 

Muz: Muzu dondurucuda muhafaza etmek içinde kabuğundan soyun ve tüketeceğiniz miktarlara göre bölün. Dondurucunun içine atmak için buzdolabı poşetine koyun ve dondurucuya atın.

Yaban Mersini: İlk olarak güzel bir şekilde yıkadıktan sonra nemli olmaması adına kurutun. Daha sonra poşete koyarak dondurucuya atın. 

Limon: Limonu ister bütün halinde isterseniz suyunu sıkarak buzdolabı poşetine koyup dondurabilirsiniz. Buz kalıbı haline gelen limon suyunu tercih edeceğiniz dönemlerde buzunu açarak kullanabilirsiniz. 

Kivi: Meyveler arasında önemli bir yere sahip olan kivi de muzda olduğu gibi kabuğunu soyduktan sonra buzdolabı poşetine koyarak muhafaza edebilirsiniz. 

Kavun: Kavunu dondurucuda muhafaza etmek için soyun ve çiğitlerini çıkartarak eşit miktarlarda bölün ve dolap poşetlerine koyarak dondurucuya atın.

Derin Dondurucuya Çilek Ne Zaman Konulmalı ?


Çilekleri derin dondurucuda muhafaza etmek normalden daha uzun süre bozulmadan tüketilmesine olanak tanımaktadır. İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte çilek üreticilerle buluşur. Satın alınan çilekler derin dondurucuya ilkbahar mevsiminde konulabilir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar çilekleri muhafaza edebilirsiniz.

Derin Dondurucuya Vişne Ne Zaman Konulmalı ?

Temmuz ve Ağustos aylarında tüketiciyle buluşan vişneyi bu aylardan itibaren dondurucuya koyabilirsiniz. Dondurucuda bekletilen vişneyi 1 yıla kadar ilk tazeliği ile tüketebilmeniz mümkündür.

Derin Dondurucuya Ananas Ne Zaman Konulmalı ?

Taze olan bir ananası buzdolabının normal gözünde 2 gün muhafaza edebilmeniz mümkündür. Ancak daha uzun bir süre muhafaza etmek isteyenler ise dilimler halinde parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerinin içine eşit miktarlara bölerek dondurucuda 12 ay boyunca bekletebilir. Ananas sıcak iklime sahip ülkelerin her döneminde üretiliyor olsa da genellikle Mart ve Temmuz aylarında ananası dondurucuya koyabilirsiniz. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar