Tekalif-i Milliye emirleri hangi savaştan önce yayınlanmıştır?

Tekalif-i Milliye emirleri hangi savaştan önce yayınlanmıştır?


Tekalif-i Milliye emirleri  7 Ağustos 1921 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ordunun ihtiyacını karşılama amacı ile yayınlanmış olan emirlerdir. Aslında bu emirler bir çeşit seferberlik ilanıdır. 

Kurtuluş Savaşı döneminde 10-24 Temmuz 1921 yılında gerçekleşen Kütahya - Eskişehir Muharebesinden sonra Türk düzenli orduları yenilgiye uğramıştır ve bunun neticesinde ise Tekalif-i Milliye emirleri yayınlanmıştır. Tekalif-i Milliye emirleri bir nevi Sakarya Meydan Muharebesine hazırlık için çıkartılmış olan emirlerdir. 

Yayınlanan 10 maddelik Tekalif-i Milliye emirleri neticesinde ; Her aileden bir kat çamaşır, çorap, çarık hazırlanıp teslim edilmesi istenmiştir. Ayrıca Hububat, baklagil, şeker, çay , gaz, pirinç gibi malzemelere bedelleri sonradan ödenmek koşulu ile el konulmuştur. Halkı elinde bulunan silah ve cephanelere el konulmuştur. 

NOT: Burada sorunun geliş tarzına da dikkat etmek lazım çünkü Tekalif-i Milliye emirleri Eskişehir - Kütahya Savaşından sonra yayınlanırken 23 Ağustos - 13 Eylül 1921 tarihinde gerçekleşen Sakarya Meydan Muharebesinden önce yayınlanmış emirlerdir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar