Bulaşık makinesini kim icat etti?

Bulaşık makinesini kim icat etti?

Her icat günlük hayatımızı kolaylaştırma açısından elbette büyük önem arz etmektedir. Bulaşık makinesi bunlar arasında yaşamımızı kolaylaştırmanın yanı sıra bizi zaman tasarrufuna da sevk eden bir icattır. Bulaşık makinesinin icadı ile ilgili tartışmalar devam ede dursun bizler bu yayınımızda sizlere iki önemli mucitten bahsedelim. 

Bulaşık makinesi ilk olarak 1850'li yıllarda icat edilmiştir. Fakat günümüzdeki hali gibi icat edilmemiştir.  Bulaşık makinesi ile ilgili ilk patent ise 1880 yılında Joel Houghton tarafından alınmıştır.  Joel Houghton'un icat ettiği ilk bulaşık makinesi ise günümüzdeki gibi değildir. Elle çevrilen ve bir küvete bağlı icat olarak karşımıza çıkmıştır. Durum böyle olunca da şuan ki bulaşık makinelerinden alınan verimi bu ilk bulaşık makinesinde alamıyorsunuz. 

1886 yılında ise Josephine Cochrane bulaşık makinesinin bugün ki halini icat eden mucit olarak karşımıza çıkıyor. Zengin ve soylu bir aileden gelen Josephine Cochrane , yaşamı boyunca yanında hizmetliler ile yaşamış olan bir kadındır. Bundan ötürü hiç bulaşık yıkamak zorunda da kalmıyor . Lakin var olan bulaşıkların yıkanma işleminin düzgün bir şekilde gerçekleşmemesi, hizmetçilerin tabak vs. gibi parçaları yıkarken sık sık kırmasından ötürü bir icat yapma gereksinimi duyuyor. Ardından 1886 yılında Josephine Cochrane,  bulaşık makinesinin patentini alıyor.


Yorum Gönder

0 Yorumlar