Gaznelilerin yıkılmasında etkili olan savaş hangisidir?

Gaznelilerin yıkılmasında etkili olan savaş hangisidir?

Gazneliler 963-1186 yılları arasında İran'ın kuzeydoğusunda yer alan Horasan şehrinde hüküm sürmüş bir devlettir.  Devlete bu 200 yılı aşkın hakimiyet süresinde Gazne ve Lahor şehirleri başkentlik yapmıştır. Ayrıca Gazneliler Devletinde ; Hanedan ve askeri alanda Türkçe resmi dil, resmi ve hukuki alanda Farsça ve dini alanda ise Arapça resmi dil olarak kullanılmıştır.  Gazneliler Devletinin kurucusu Alp Tigindir. 
Devletin Selçuklular ile yaptığı savaş yıkılmasında etkili olmuştur. 1040 yılında gerçekleşen Dandanakan Savaşı ile Gazneliler yıkılma sürecine girerken, Selçuklu Devleti de resmen kurulmuştur. 

Dandanakan Savaşı Sonucu


Üç gün süren muharebe Selçukluların büyük galibiyeti ile sona ererken, Sultan Mesut 100 süvarisi ile Gürcistan tarafına kaçarak canını zor kurtardı ve 21 Haziran 1040 tarihinde Gazne'ye geldi. Bu muharebe Selçukluların bölgede hakimiyetinin başlangıcı ve Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluşu olarak kabul edilir. Savaştan canını zor kurtaran Sultan Mesud, tüm mal varlığını ve hazinelerini alarak Lahor'a gitmek üzereyken yolda askerleri tarafından yakalanıp hapsedildi. 1041 yılında da Gri hapishanesinde yeğeni tarafından öldürüldü. Kazanılan bu zaferden sonra Selçuklu beyleri Tuğrul Bey'i Horasan Emiri ilan etti.


Yorum Gönder

0 Yorumlar