KPSS Güncel Bilgiler Serisi 2023 ( 119 adet Güncel Bilgi )

✔ 2022 KPSS Güncel Bilgiler serimizin 1. serisini ziyaret etmek için ;


BURAYA TIKLAYINIZ


✔  2022 KPSS Güncel Bilgiler serimizin 2. serisini ziyaret etmek için ;


BURAYA TIKLAYINIZ








Amerikan Basketbol Ligi'nde (NBA) Houston Rockets forması giyen 21 yaşındaki milli oyuncu Alperen Şengün, NBA kariyerinde 500 asiste ulaşan en genç pivot oldu. Ülkemizde Beşiktaş ve Bandırma BK forması giyen genç oyuncu 2021 yılında Houston Rockets'a transfer olmuştur. 


Uluslararası Berlin Film Festivali'nde (Berlinale) "Altın Ayı Onur Ödülü", Göklerin Hakimi, Para Avcısı, Zindan Adası ve The Irishman gibi filmlerin ABD'li yönetmeni Martin Scorsese'ye verilecek. 


Dünya Tekvando Grand Slam Şampiyonlar Serisi'nde 49 kiloda mücadele eden Elif Sude Akgül, altın madalya kazandı.


2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat ödülleri sahiplerini buldu. Programda verilen ödülleri aşağıdaki fotoğrafa tıklayarak görebilirsiniz. 


'' Tosun Paşa '' filminde canlandırdığı 'Seferoğulları'ndan Suphi' karakteriyle tanınan oyuncu Cevdet Arıkan, 75 yaşında hayatını kaybetti.


Bir dönem Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği başkanı olan 2008 yılında 45. Antalya Film Festivalinde ve 2012 yılında Konya Selçuk Üniversitesinde Onur Ödülü alan ünlü yönetmen ve senarist Yılmaz Atadeniz 91 yaşında hayata gözlerini yummuştur. (13 Aralık 2023 ) 


Kültür ve Turizm Bakanlığınca 44 yıldır düzenli olarak verilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri'nin bu yılki sahipleri; Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği (Anelsander), İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi oldu.


Kommagene Krallığı'ndan kalma dev heykellerin bulunduğu Adıyaman'daki Nemrut Dağı, 1988 yılında Milli Park statüsüyle korumaya alındı. 


Unutulmaz halk ozanımız Aşık Veysel'in eşsiz türküleri Fransa'da yankılanacak. UNESCO'nun Paris'te bulunan genel merkezinde " Dostlar Beni Hatırlasın" adlı tiyatral gösteri ile Aşık Veysel Şatıroğlu anılacak.


Kazakistan'da Türk tarihini değiştirebilecek yeni bir keşfe daha imza atıldı. Kazak arkeologlar, Doğu Kazakistan’da 3 bin 800 yıl önce inşa edilmiş olan altıgen biçiminde bir kurgan buldu.


Sanatçı Tuncay Yurtsever 34 bin toplu iğneyle Aşık Veysel'in portresini yaptı. Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Tuncay Yurtsever, Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle 2023 yılının "Aşık Veysel" yılı ilan edilmesi nedeniyle, 34 bin toplu iğneyle ünlü halk ozanının tablosunu yaptı.


Dünyanın en prestijli dergisi Time, şarkılarıyla dinlenme rekorları kıran yıldız şarkıcı Taylor Swift'i 2023 Yılın Kişisi (Person of the Year) seçti. Taylor, ABD ekonomisine olan büyük etkisi sayesinde Forbes'un "En Güçlü Kadınlar" listesine beşinci sıradan girmişti.

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi ülkemizin 23. sakin şehri olmuştur. İlçe , mavi bayraklı plajları ve yamaç paraşütü ile dikkat çekmektedir.


2021 yılından beri ekranlarda yayın hayatına devam eden AY Yapım menşeili Yargı dizisi Uluslararası Emmy Ödüllerinden Telenovela ödülüne layık görülmüştür. 


Bu yıl 78'incisi düzenlenen Yunus Nadi Ödülleri'nde 5 dalda 8 eser ödüle değer bulundu.
Roman: Hikmet Hükümenoğlu - Harika Bir Hayat
Şiir: Süreyya Berfe - Yavaş Yavaş Bilemiyorum
Karikatür: Aşkın Ayrancıoğlu
Öykü: Necati Tosuner’in 'Salgında Öyküler', Gamze Efe’nin 'Yine de Bir Şansımız Olmalı', Semih Öztürk’ün 'Telaş Bandosu' ve Öznur Unat’ın 'Palaçinka' adlı yapıtları SOSYAL BİLİMLER ARAŞTIRMASI:
Serdar Şahinkaya - Sinan Miser


Buse Tosun Çavuşoğlu, Sırbistan'da düzenlenen 2023 Dünya Güreş Şampiyonasında kadınlar 68 kiloda Dünya şampiyonu olmuştur. Buse Tosun Çavuşoğlu, Yasemin Adar Yiğit'ten sonra dünya şampiyonluğu yaşayan ilk Türk kadın güreşçi olmuştur.


1999 yılında Günaydın Türkiye adlı sabah haberleri programı ile başlayan serüvenine 2002 yılında tam 9 sene ve 720 bölüm yayınlanacak olan Passaparola adlı bilgi yarışması ile devam eden sunucu ve yazarımız Metin Uca 62 yaşında iken hayata gözlerini yummuştur. 


Çorum'un Boğazkale ilçesinde bulunan Hattuşa Antik Kenti'nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, yaklaşık 2 bin 800 yıl öncesine tarihlenen fil dişi süsleme parçası bulundu.


İtalya'da düzenlenen ve tüm dünyadan piyanistlerin katıldığı '' Piano Akademi Eppan Ödülünü '' 16 yaşındaki Türk piyanist Can Saraç kazanma başarısı göstermiştir. 


Yargı dizisinde canlandırdığı Ceylin karakteri ile bildiğimiz Pınar Deniz, Latin Amerika'nın Emmy Ödülleri olarak bilinen Produ Ödüllerinde Yabancı Dilde En İyi Kadın oyuncu ödülünün sahibi olmuştur. 


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin en kıdemli üyelerinden biri olan 1998 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, 2003 yılında TGC Basın Özgürlüğü Ödülü, 2004 yılında Lions Kulüpleri Federasyonu Atatürk Barış Ödülü, 2007 yılında 36. Orhan Kemal Roman Armağanı Ödülü ve sürekli basın kartı sahibi olan gazeteci Hıfzı Topuz 26 Eylül 2023 yılında 100 yaşında iken hayata gözlerini yummuştur.

 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin inşa edilen ilk kilisesi 8 Ekim 2023 tarihinde açılan Mor Efrem Süryani Kilisesidir. Kilise adını '' Kilise Doktoru '' olarak tanınan din öğretmeni ve kutsal kitap yorumcusu Efrem'den almaktadır. 2019 yılında temeli atılan kilise için 4 milyon dolar harcanmıştır. Kilise beş katlı ve 750 kişi kapasitelidir.  



Cumhuriyetimizin 100. yılı için bestelenen 100. YIL marşının bestecisi İlker Kömürcüdür. 


Ahşap sanatçısı Ömer Erdoğan, UNESCO’ya ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ adayı olarak gösterilmiştir. 



2023 Nobel Barış Ödülü İranlı insan hakları aktivisti Narges Mohammedi'ye verilmiştir. 



2023 Nobel Tıp Ödülü'nü Macar asıllı Katalin Kariko ve ABD'li Drew Weissman kazandı.


Göbeklitepe’nin D yapısında kireçtaşından yapılmış ve gerçek boyutlu olan bir yaban domuzu heykeli bulundu.
Yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntılar görülebilen eser döneminden günümüze uzanan ilk boyalı heykel buluntusu oldu.


2024 CEV Avrupa Voleybol Şampiyonasında en değerli seçilen oyuncu 23 yaşındaki Melissa Vargas olmuştur. Melissa Vargas final müsabakasında 41 sayı üretip takıma büyük bir katkı sağlamıştır. 


Gerçek insan boyutlarında ve formunda yapılmış bulunan en eski heykel Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen ''Urfa Adamı'', diğer adıyla Balıklıgöl Heykelidir. 193 cm boyu, 54 cm genişliği ve 63 cm kalınlığındaki kireçtaşından yapılmıştır.


Bu yıl 30'uncusu düzenlenen 'Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film Ödülü", Umut Subaşı'nın yönettiği "Sanki Her Şey Biraz Felaket" adlı filme verildi. "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü" "Karganın Uykusu" filmindeki performansıyla Ahmet Ağğün'e, "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü" ise "Cam Perde" filmindeki performansıyla Selen Kurtaran'a verildi. 


Konya'nın Beyşehir ilçesinde, 1299'da Anadolu Selçukluları döneminde yapılan Beyşehir Eşrefoğlu Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Camii 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.


Futbola Fas'ın USM Casablanca kulübünde başlayan ardından üç yıl Nice ve altı yıl Reims takımlarında forma giyen ayrıca 1958 yılında FİFA Dünya Kupasının da gol kralı olma başarısı gösteren Just Fontaine , 1 Mart 2023 tarihinde 89 yaşında iken hayata gözlerini yummuştur. Just Fontaine kulüp kariyerinde oynadığı üç takımda 248 maça çıkarken 227 gol atma başarısı göstermiştir. 2003 yılında da Fransa Futbol Federasyonu tarafından son 50 yılın en iyi Fransız futbolcusu seçildi. 


Bilim dünyasının "Emmy'' ödülü olarak bilinen "Blavatnik Genç Bilim İnsanı" ödülüne ülkemizden layık görülen ilk kadın ,Makine mühendisi ve okyanus bilimci olan Dr. Derya Akkaynak olmuştur. Dr. Derya Akkaynak, bilgisayar görüntüleri ve su altı görüntüleme teknolojilerindeki önemli atılım ve ilerlemeleri çalışmaları neticesinde bu ödüle layık görülmüştür.


 TSK'da ilk kez kadın amiral ataması yapıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında Kurmay Albay Gökçen Fırat amiralliğe terfi etti. Böylelikle Gökçen Fırat ilk kadın amiral olarak tarihimize geçmiştir. 


662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde başpehlivanlığı 2013 ve 2017 yıllarında iki kez finalde kazanan İsmail Balaban'ı mağlup eden Yusuf Can Zeybek kazanmıştır. Bu zafer Yusuf Can Zeybek'in ilk zaferi olmuştur.


11 Kasım 2019 yılında yayımlanan genelge ile birlikte 11 Kasım tarihi ülkemizde '' Milli Ağaçlandırma Günü '' olarak kabul edilmiştir. 2019 yılında "Geleceğe Nefes" mottosu ile yola çıkılan kutlamalarda, 13,8 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur. Çorum'da yapılan etkinlikte, 1 saat içerisinde yaklaşık 3.000 kişinin katılımıyla dikilen 303.150 adet fidan Guinness rekoru olarak tescil edilmiştir.


Nobel ödülü alan en yaşlı insan olan ve dünya çapında milyonlarca telefona, bilgisayara ve hatta elektrikli araca güç sağlayan lityum-iyon pillerin geliştirilmesinde öncü olan Nobel ödüllü John Goodenough hayatını kaybetti.


4.5 yıldır kırılamayan Rubik küpü rekoru ABD'nin Kaliforniya eyaletinde kırıldı. 2001 doğumlu Max Park, 11 Haziran 2023'te 3x3x3 küpü 3.13 saniyede çözmeyi başararak yeni dünya rekorunun sahibi oldu.


Bu yıl 97. kez olarak düzenlenen Gazi Koşusunu 2400 metre mesafede 2.30.35'lik derecesi ile jokeyi Mehmet Kaya idaresinde koşan Urfa Aslanı isimli safkan kazanmayı başarmıştır. Böylece safkanın ilgilileri 5,750 Milyon TL gibi muhteşem bir kazanç elde etmeyi başarmışlardır. 


NASA'nın TESS adlı uydusu Dünya büyüklüğünde olan ilk  gezegeni keşfetmeyi başarmıştır. 100 ışık yılı bir mesafede olan '' TOI 700 d '’ adlı gezegen yeni bir yaşam alanı vaat etmektedir. 


Dünya Bocce Şampiyonasında altın nokta kategorisinde altın madalya kazanan sporcumuz Eda Sayak, bu alanda dünya şampiyonu olan ilk kadın sporcu olarak tarihe adını yazdırmıştır. 


Çekya vatandaşı serbest dalışçı David Vencl, dalgıç kıyafeti olmadan tek nefeste 52,1 metreye kadar dalarak buz altında serbest dalış dünya rekorunu kırdı. Yaklaşık bir dakika 52 saniye suyun altında da kalmıştır.


Kral III. Charles için hazırlanan ve 360 yıllık taca '' Aziz Edward Tacı '' adı verilmiştir. 22 karat altından yapılmış 360 yıllık taç, 30 cm'den uzun ve yaklaşık 2.23 kg ağırlığındadır. Taçta 444 değerli taş bulunuyor. Bunlar; safir, yakut, ametist ve topaz taşlarıdır.


Çevresel ve sosyal alanda yürüttüğü çalışmaların yanı sıra ekonomiye katkıları ile büyük ilgi toplayan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından düzenlenen Kamu-Özel Sektör İşbirliği ve Altyapı Ödülleri kapsamında birincilik ödülüne layık görülmüştür. 


Bu yıl ülkemizde İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumunda gerçekleştirilen UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde İngiltere ve İtalyan ekiplerinden Manchester City ve İnter karşı karşıya geldi. 10 Haziran 2023 tarihinde oynanan bu önemli kupanın final maçında Manchester City , İtalyan rakibi İnter'i 1-0 mağlup ederek kupanın da sahibi oldu. Bu sonuçla birlikte Manchester City ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi kupasını müzesine götürmüştür. 


Yayınlanan Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Merkez Bankası başkanı değiştirilmiştir. Yeni Merkez Bankası başkanı olan Hafize Gaye Erkan ise bu göreve gelen ilk kadın başkan olarak tarihe adını yazdırmıştır.


 Eskişehir , Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen ve bu yıl Malta'da düzenlenen “Uluslararası Yaşanabilir Topluluklar Ödülleri”nde (LivCom) dünyanın en zengin ve güçlü şehirleri ile yarışarak üçüncülük ödülünün sahibi oldu.


Her motifi ayrı bir anlam taşıyan Hakkari kilimi, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.


UEFA Avrupa ligi final müsabakasında Sevilla ve Roma karşı karşıya geldi. 90 dakikası 1-1 biten müsabaka sonucunda penaltı atışlarında Sevilla rakibini mağlup ederek bu önemli kupayı 7.kez müzesine götürmeyi başarmıştır. Böylelikle Sevilla UEFA  Avrupa liginde çıktığı tüm finalleri kazanmayı başarmıştır. 


Büyükler Dünya Tekvando Şampiyonası'nın dördüncü gününde, milli sporcular Nafia Kuş ve Hakan Reçber altın madalya kazandı. Türkiye, şampiyonada toplamda 3 altın ve 1 bronz madalya kazandı. Nafia Kuş, ilk kez büyüklerde Dünya şampiyonluğunu elde etti. 


Son olimpiyat şampiyonu Panipak Wongpattanakit'i mağlup eden Merve Dinçel,  Azerbaycan'da düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası'nda 49 kiloda dünya tekvando şampiyonu oldu.


Bu yıl 76. kez düzenlenen Cannes Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü "Kuru Otlar Üstüne" filmindeki performansıyla Merve Dizdar'a verildi. Bu ödülle birlikte Cannes Film Festivalinde ilk kez bir Türk kadın ödül almayı başarmıştır.


Amerika'nın ve dünyanın en önemli sanatçılarından biri olarak görülen ve 84 yıllık hayatına yüzlerce parça , onlarca albüm sığdıran 1939 doğumlu Tina Turner 24 Mayıs 2023 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Tina Turner '' Rock'n Roll'un Kraliçesi '' olarak anılmaktaydı. 


Edebiyat dünyasının saygın ödüllerinden biri kabul edilen Booker Uluslararası Ödülü'nü bu yıl nostaljinin tehlikeli cazibesini konu alan kara mizah romanı 'Zaman Sığınağı' (Time Shelter) ile Bulgar yazar Georgi Gospodinov kazandı. 


Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) astronotu Sultan Al Neyadi, uzay tarihine geçti. Sultan Al Neyadi, uzay yürüyüşü yapan ilk Arap astronot oldu.


 Her yıl düzenlenen ve bu yıl 
37 ülkenin katılımı ile gerçekleşen Eurovision Şarkı Yarışmasında 2023 yılında İsveç'i temsil eden Loreen, Tattoo adlı parçası ile topladığı 583 puan sonucunda bu önemli şarkı yarışmasının da kazananı olmuştur.


 Rock Kraliçesi lakabı ile tanınan dünyaca ünlü Brezilyalı şarkıcı Rita Lee, 75 yaşında hayatını kaybetmiştir. Otobiyografisi olan Rita Lee: Uma Autobiografia, Brezilya'da 2017'nin en çok satan biyografik yayın olarak kayıtlara geçmiştir. 



2001-2002 yılları arasında ülkemizde Ekonomi Bakanı olarak görev alan ayrıca BM Kalkınma Programı başkanlığını da dört yıla yakın bir süre sürdüren Kemal Derviş 74 yaşında hayata gözlerini yummuştur. ( 8 Mayıs 2023 )


Frida Kahlo, 1933’te yaptığı ve beğenmediği için “Otoportre. Çok çirkin” (Autorretrato. Muy feo) adını verdiği eserini çöpe atmıştı. Dünyaca ünlü Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun beğenmeyerek çöpe attığı otoportresi açık artırmada 8,63 milyon dolara satıldı.


Hırvatistan'da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonasında Rıza Kayaalp altın madalya kazanarak 12.kez Avrupa Şampiyonu olmayı başarmıştır. 


14.476 metre uzunluğu ile Avrupa'nın en uzun tüneli olan , Trabzon ve Gümüşhane illerimizden geçen Zigana Tüneli 3 Mayıs 2023 tarihinde açılmıştır. Tünelin yapımı yedi yıl sürmüştür. 


Goldman Çevre Ödülü‘nün bu yılki sahipleri arasında, daha önce Yeşil Oscar olarak bilinen Uluslararası Whitley Doğa Koruma Altın Ödülü‘ne layık görülen Akdeniz Koruma Derneği‘nin Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya bu ödülü alan ilk Türk olmuştur. 


Mustafa Çolak , Mart 2022 tarihinde Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe tarafından kraliyet liyakat ödülü olan "uzun hizmet madalyasına" layık görü­len Danimarka'nın Helsinge kentinde yaşayan 70 yaşındaki Türk vatandaşımızdır.


Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası 64 kilo kadınlarda Nuray Güngör koparmada 99 kilo ve toplamda 219 kiloluk derecesiyle 2 altın madalya kazanarak Avrupa şampiyonu olmayı başardı.


Turizm açısından önemli kentlerden biri olan Antalya'da bir ilçe sakin şehir unvanına layık görülmüştür. Antalya'nın Finike ilçesi Uluslararası Cittaslow Ağına dahil olan 22. şehrimiz olmuştur. 


Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de 15 Nisan 2023 tarihinde ABD'nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.


Antalya'da düzenlenen 10. Avrupa Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda Adem Asil, erkekler genel tasnifte 84.965 puanla altın madalya kazandı.


Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen Avrupa Bilardo Şampiyonası'nda 17 yaşındaki milli bilardocu Burak Haşhaş finalde Avusturyalı 21 yaşındaki Nikolaus Kogelbauer ile karşılaştı. Burak Haşhaş, rakibini 40-20 mağlup ederek 3 bant U25 Avrupa bilardo şampiyonu olmayı başardı.


Kuveyt merkezli haber kanalı Kuveyt News, 8 Nisan’da yapay zekayla çalışan ' Sanal Haber Sunucusu ' Fedha’yı tanıttı. Arapça konuşan Fedha, "Ben Kuveyt'te, Kuwait News'te yapay zeka ile çalışan ilk sunucu olan Fedha. Ne tür haberleri tercih edersiniz? Görüşlerinizi duyalım" dedi.

Çin'in güneyindeki Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nin Zuojiang Nehri havzasında Neolitik döneme ait yaklaşık 6000 yıllık yılan kemikleri bulundu.


55'inci Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülleri'nin kazananları açıklandı. Düzenlenen ödül töreninde Emin Alper’in yazıp yönettiği “Kurak Günler” 8 ödülün sahibi oldu. En İyi Film dalında Kurak Günler, En İyi Yönetmen dalında Emin Alper (Kurak Günler), En İyi Senaryo dalında Emin Alper (Kurak Günler), En İyi Kadın Oyuncu Performansı dalında Farah Zeynep Abdullah (Bergen) , En İyi Erkek Oyuncu Performansı dalında Selahattin Paşalı (Kurak Günler) ödüllerin sahipleri olmuşlardır. 


Geçen yıl ‘100 Rise Global’ listesine girerek dünyanın en parlak 100 öğrencisinden biri seçilen Diyarbakırlı lise öğrencisi Gül Karen Aça, şimdi de Harvard ve Stanford’un da aralarında bulunduğu 9 üniversiteden tam burslu kabul almıştır. 


Merkezi Brüksel olan ve 1949 yılında kurulan NATO askeri oluşumuna son olarak 2023 yılının Nisan ayında Finlandiya dahil olmuştur. Böylece NATO ülkeleri üye sayısı 31'e çıkmış bulunmaktadır. 


Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinden yapılan açıklamaya göre Hatice Kübra İlgün, Avusturya'nın İnnsbruck kentinde 1-2 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen ve 2024 Paris Olimpiyatları'na kota puanı veren Avusturya Açık Tekvando Turnuvası'nda kadınlar 57 kiloda şampiyon olarak altın madalya kazanmıştır.


Romanya'da düzenlenen Avrupa 23 Yaş Altı Güreş Şampiyonası'nda 68 kiloda mücadele eden milli sporcu Nesrin Baş , finalde karşılaştığı Slovak Zsuzsanna Molnar'ı 4-0 yenerek Avrupa şampiyonu olmuştur.

Milli halterci Sami Baki Kıymet, Arnavutluk'ta düzenlenen Yıldızlar Dünya Şampiyonası'nda 96 kiloda 3 altın madalya kazarak dünya şampiyonu oldu. Türkiye Halter Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, Durres kentinde devam eden şampiyonada 96 kiloda podyuma çıkan Sami Baki, koparmada 145 kilo, silkmede 180 kilo ve toplamda 325 kiloluk dereceleriyle 3 altın madalya kazanma başarısı gösterdi. 


Elazığ'da yer alan ve yaşanan kuraklık nedeni ile suları çekilen Keban Barajında 1940 yılında yapıldığı söylenen tren istasyonu gün yüzüne çıkmıştır. Tren istasyonu Keban Barajının su tutması neticesinde 1974 yılından sonra sular altında kalmıştır.


 Kuveyt merkezli havayolu şirketinde yaklaşık 3 yıldır yardımcı pilot olarak görev yapan Elif Güveyler, eğitimini tamamlayıp kaptan pilot oldu. Elif Güveyler, Kuveyt tarihinde bir ilki gerçekleştirerek ülkenin ilk kadın kaptan pilotu oldu.


Teoman Duralı , 2000 yılında Çağdaş Küresel  Medeniyet adlı çalışmasıyla Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülüne değer görülen, 7 Aralık 2021 tarihinde hayatını kaybeden felsefe profesörü, biyolog, akademisyen ve düşünürümüzdür.


Nadia Kahf , ABD'nin New Jersey eyaletinin ilk başörtülü yargıcı olarak göreve başlamıştır. Nadia , daha önce avukat olarak görev yapmıştır. 


Türkiye Voleybol Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, Fenerbahçe Opet'in de kaptanlığını yapan Eda Erdem Dündar'e "Sportif Fair Play Kariyer Dalı Şeref Diploması" ödülü, Olimpiyatevi'nde düzenlenen törenle takdim edildi.


Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından belirlenen dünyanın en iyi turizm köyleri arasında İzmir ilimizin Ödemiş ilçesinde yer alan Birgi köyü girmiştir. Birgi, dünyanın en iyi turizm köyleri arasında 32.sırada yer almıştır. 


Avustralyalı profesyonel sörfçü Blake Johnston 40 saatin üzerinde aralıksız sörf yaparak bir rekora imza attı. Rekor daha öncesinde 30 saat 11 dakika ile Güney Afrikalı Josh Enslin'e ait idi. 


Romanya'da düzenlenen Avrupa 23 Yaş Altı Güreş Şampiyonasında 53 kiloda mücadele eden milli sporcumuz Zeynep Yetgil Avrupa Şampiyonu olmuştur. Zeynep Yetgil, finalde karşılaştığı Ukraynalı Liliia Malanchuk'u ise 9-4 yenerek organizasyonda Avrupa şampiyonu oldu. 


Van Gölü,  denize kıyısı olmadığı halde Türkiye'de ilk kez mavi bayrak verilen plaj göllerimizdendir. 



"Çölün İncisi" olarak bilinen, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine dahil edilen "Ghadames" vaha yerleşim yeri Libya'da yer almaktadır. 


Iğdır'dan Ermenistan'a açılan ve Nisan 1993 yılında sivillere kapatılan '' Alican Sınır Kapısı '' 30 yıl sonra ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremden sonra depremzedelere yardım taşıyan tırlar için açılmıştır. 


Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Kurtarıcı İsa Heykelini Türk Bayrağına bürüyen ülke Brezilya'dır. 


Muhsin Ertuğrul , 1892-1979 yılları arasında yaşamış, Türk sinemasına ilk uluslararası ödülü Nazım Hikmet ile birlikte çektiği "Leblebici Horhor Ağa" adlı film ile kazandıran sinema yönetmenidir. 


Abdilcemil Nurpeyisov, savaştan izlenimlerini aktardığı ilk eseri "Kurlyanda"yı 1950 yılında okurları ile buluşturan ve yakın tarihte hayatını kaybeden Kazak edebiyatının çınarı olarak bilinen yazardır. 


British Museum’un bildirdiğine göre Irak’taki arkeologlar, Mezopotamya’nın bahar aylarındaki gök gürültülü fırtınaların tanrısı Ningirsu’ya adanmış 4.500 yıllık bir Sümer tapınağının kalıntılarını gün ışığına çıkardılar. 


Dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği olarak Guiness Dünya Rekorları’na giren Bobi adlı köpek öldüğünde tam olarak 30 yaş 266 günlüktü. Rafeiro do Alentejo ırkından gelen Bobi, doğduğu günden itibaren tüm hayatını ülkenin güneyindeki Conqueiros Köyü’nde geçirmiştir.


İstanbul Ataköy Atletizm Salonu’nda düzenlenen, Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda Tuğba Danışmaz, kadınlar üç adım atlamada altın madalyanın sahibi oldu.



İsmail ağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfında 6 yaşında evlendirilen küçük bir kız çocuğu ile ilgili haber yapan gazeteci Timur Soykan, Türk Basın Konseyi tarafından '' 2022 yılı Basın Özgürlüğü Ödülüne '' layık görülmüştür. 


Futbola 1962 yılında Ankara'nın PTT Spor Kulübünde başlayan ve 1964-1975 yılları arasında 12 dönem Fenerbahçe forması giyerek adını Fenerbahçe'nin efsaneleri arasına yazdıran bir dönem Fenerbahçe Teknik direktörlüğü ve spor yorumculuğu da yapan eski Türkiye Milli Takımı futbolcumuz Ziya Şengül 26 Şubat 2023 tarihinde 79 yaşında hayata gözlerini yummuştur. 


Avrupa Konseyinden çıkarılan ilk devlet Rusya'dır. Bu kararın verilmesindeki en önemli sebep ise ; Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıdır. 1949 yılında kurulan Avrupa Konseyi'nin toplam 47 üyesi bulunuyor.



12 metrelik "İstanbul" adlı teknesiyle 23 Aralık'ta Cape Verde'deki (Yeşil Burun Adaları) Mindelo marinasından okyanusa açılan Başak Mireli, 24 günlük seyir sonunda, 15 Ocak'ta Karayipler’deki Martinik’e ulaştı. Böylece Başak Mireli, Atlantik'i tek başına geçen ilk Türk kadın yelkenci unvanını eline geçirmiştir. 



Avustralya Açık Gençler'de mücadele eden Melisa Ercan, J300 Traralgon Turnuvası'na katıldı. Finalde, ITF gençler 23 numarası Rus Mirra Andreeva'yı 2-6, 6-3 ve 6-4'lük setlerle 2-1 yenen Melisa Ercan, organizasyonu şampiyon tamamladı.


Neil Armstrong ve Elliot See'den sonra NASA'nın 3. Sivil astronotu olan ve 2007 yılından beri son Apollo 7 astronotu olan Walter Cunningham 3 Ocak 2023 tarihinde hayatını kaybetmiştir. 



1978-1979 yılları arasında Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan 1995-1996 yılında Türkiye Dışişleri Bakanı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı olarak görev alan ve çok uzun bir süre Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olarak görev yapan Deniz Baykal 11 Şubat 2023 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. 


Dünyanın en uzun halı motifli caddesi Mardin ilimizin Kızıltepe ilçesinde yer almaktadır. Caddeye 471 metrekare bordür, 2 bin 29 metrekare parke ve 1912 metrekare kaldırım taşı döşenerek halı görünümü kazandırılmıştır.


Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın ismi ABD'nin Kuzey Karolina eyaletindeki bir caddeye verildi.

1980’li yılların başlarında kamusal alanlarda eğlenceyi ve kadın ile erkeğin bir arada bulunduğu kamusal alanları doğru bulmayan muhafazakarlar tarafından yasaklanan sinema yasağı 35 yıl aranın ardından Suudi Arabistan'da kaldırılmıştır. 


Mardin Havalimanı'nın ismi '' Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı '' olarak değiştirilmiştir. 


İngiltere'nin başkenti Londra'da bir müzayede de satışa çıkarılan ve dünyada sadece dört nüshası bulunan Fatih Sultan Mehmet'in portresinin yer aldığı 15.yüzyıldan kalma madalyon yaklaşık 820 bin Türk Lirası karşılığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınmıştır. 


UNESCO, Rusya'nın sık sık bombaladığı , altyapısını vurduğu Ukrayna'nın tarihi liman kenti olan Odessa'yı Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesine eklemiştir. 


Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına Ahmet Yener seçilmiştir. Ahmet Yener, Yener 2011'de Yargıtay, 2020'de YSK üyeliğine seçilmiş olup İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1989'da mezun olduktan sonra Ankara hakim adayı olarak mesleğe başlayan Yener, sırasıyla Baykan, Yığılca, Sivrihisar, Osmaniye ve Kırıkkale hakimliği görevlerinde bulunmuştur. 

İlk defa 1971 yılında basılan ve 1989'a kadar tedavülde kalan 50 kuruşluk madeni paranın üzerinde fotoğrafı olan ilk kadın olarak tarihe adını yazdıran Sabiha Tansuğ 24 Ocak 2023 tarihinde hayatını kaybetmiştir. 


Tarihte ilk kez yapay zeka destekli bir robotun avukatlık yapacağı mahkeme 22 Şubat'ta ABD'de görülecektir. 


2014 yılında 45 dakikalık bir helikopter turunun ardından İstanbul'u beş günde resmeden ve '' Yaşayan Kamera '' lakabı takılan kişi Stephen Wiltshire olacaktır.


 Hürriyet gazetesi tarafından 2017'de oluşturulan ve yüz kişilik jüri tarafından belirlenen “Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı” listesinde ilk sırada yer alan İnce Memed romanı Yaşar Kemal tarafından yaklaşık 32 yılda yazılmıştır. 


2023 Avrupa Salon Okçuluk Şampiyonası ülkemizde düzenlenecektir. 2023 yılında 19.kez düzenlenecek olan Avrupa Salon Okçuluk Şampiyonası 13-18 Şubat tarihleri arasında Samsun ilimizde gerçekleşecektir. 


26 Temmuz 2021 tarihinde Ukrayna İçişleri Bakanlığına getirilen Denis Monastırski , Kiev'de geçirdiği bir helikopter kazası sonrasında hayatını kaybetmiştir. Kazada Denis Monastırski'nin yardımcısı da dahil olmakla beraber 16 kişi daha hayatını kaybetmiştir.


Milli sporcumuz Furkan Akar, 2023 Avrupa Kısa Kulvar Sürat Pateni Şampiyonasında 1000 metre finalinde bronz madalya kazandı ve böylece ülke sporunda bir ilki başarmıştır. 


250 yıllık bir geçmişe sahip olan İstanbul'daki Rami Kışlası bir buçuk yıl süren restorasyon çalışması sonucunda kütüphaneye dönüştürüldü. Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olmayı başaran Rami Kütüphanesinde 2 milyondan fazla kitap yer alacağı belirtilmiştir. Kütüphane 4 bin 200 kişilik kapasiteye sahiptir. 


2023 Dünya Kitap Başkenti UNESCO tarafından Gana'nın Akra kenti seçilmiştir.


Peru'da düzenlenen Dünya Gençler Yüzme Şampiyonasında 2005 doğumlu milli sporcumuz Merve Tuncel, altın madalya kazanmıştır. 


Hollanda'nın Lahey kenti yakınlarındaki Rijswijk kenti belediye başkanlığı görevine başlayan 47 yaşındaki Huri Şahin, bu alanda Türkiye kökenli ilk kadın olmuştur.


Gümüşhane'nin dölek güveci Türk Patent kurulunca coğrafi işaret belgesi alarak tescillenmiştir. 



Konya, Avrupa Spor Başkentleri ve Şehirleri Federasyonu (ACES Europe) tarafından 2022 Yıllı Ödülleri Töreni’nde “2023 Dünya Spor Başkenti” ilan edilmiştir. 


Arkeologlar yapılan araştırmalar neticesinde Çin'in Henan kentinde sayıları 300'ü aşan 4500 yıllık mezarlar keşfetmişlerdir. 


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 15 Mart 2023 tarihini '' Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü '' olarak kabul etmiştir. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar