Gardiyanlık Mesleği Hakkında Tüm Merak Edilen Bilgiler

Gardiyanlık Mesleği Hakkında Tüm Merak Edilen Bilgiler 

Değerli memur adayı arkadaşlar bu yayınımızda Gardiyan yani diğer bilinen adı ile İnfaz Koruma Memuru hakkında sizlere dolu dolu bilgiler paylaşacağız. Eğer sizlerde konu ile ilgili merak ettiklerinizi bu yayının altına yazabilirsiniz. 

Öncelikle Gardiyan yani diğer bilinen adı ile İnfaz Koruma Memuru olmak için KPSS sınavına girip 70 puan almanız gerekmektedir. Aldığınız bu puan neticesinde başvuru yaptığınız komisyona göre en yüksek puandan en düşük puana göre bir sıralama yapılacak ve mülakata çağrılacak adaylar belirlenecektir. Ortaöğretim, Önlisans ya da Lisans mezunu olabilirsiniz. Puan sıralamasında hiçbir şekilde Lisans mezununun Ortaöğretim mezunu bir memur adayından farkı olmayacaktır. Aradaki fark mesleğe başladığınız zaman ortaya çıkacaktır ki bunu da yayınımızın ilerleyen zamanlarında sizlere belirteceğim. 


Sınavı kazandığınızı varsayıp  Gardiyan yani diğer bilinen adı ile İnfaz Koruma Memuru olduğunuzu düşünelim. Gün içerisinde neler yapacağınızı da şimdi açıklayalım. Cezaevlerinde bir çok çeşitli çalışma alanı ile karşı karşıya kalacaksınız. Birimlerden tutun hazır kuvvette buradan blok görevlisine kadar bir çok birim ve hazır kuvvetin içinde de bir çok görev yeri bulunmaktadır. Birimlerden biraz bahsedecek olursak bunlar; Ambar birimi, Emanet Para birimi, İnfaz birimi, SEGBİS, Kütüphane birimi, Mektup okuma birimi, Eğitim birimi, Telefon birimi, Psikolog birimi gibi bir çok birim bulunmaktadır. Bu birimler idari katlarda olup ( SEGBİS idari katta olmayabilir ) bu birimlerde masa başında çalışabilirsiniz. Çalışma saatleriniz ise 08:00-17.00 . Cumartesi - Pazar günleri tatildir. 

Blok görevlisi ise daha farklı sorumluluğa sahip olan infaz koruma memurlarından oluşmaktadır.  Blok görevlileri 12 saat çalışma 24 saat dinlenme ve 12 saat çalışma 48 saat dinlenme şeklinde çalışmaktadırlar. Pazartesi sabah 08.00'da işe gelen blok görevlileri yani vardiya personeli pazartesi akşamı 20.00'da işten çıkmaktadır. Salı akşamı 20.00'da işe gelen personel çarşamba sabahı 08.00'da işten çıkmaktadır. Bir sonraki işe geliş günü ise Cuma sabahı 08.00 olacaktır. Gün içinde blok görevlileri mahkumların yemeklerini dağıtan işçi mahkumlara refakat ederler. Mahkumların ilaçlarını dağıtırlar. Koğuştan çıkacak olan ya da koğuşa girecek olan mahkumlara kapıyı açma sorumluluğuna sahiptirler.  Blok görevlileri ayrıca sabah ve akşam sayımlarını da almakla yükümlüdürler. Gün içerisinde herhangi bir koğuşta yaşanan bir sıkıntı sonucunda mahkumlar buton yaparlar. Bu butona giden ilk personel blok görevlileridir. Sorunu öğrendikten sonra gerekli birimlere ya da amirlerine haber vermekle de yükümlüdürler.

Hazır kuvvet biriminde çalışan Gardiyan yani diğer bilinen adı ile İnfaz Koruma Memurları ise geniş  bir alana yayılmışlardır. Çok sayıda oluşan bu birimde mahkumu avukat ile görüşüne çıkartma, mahkumu açık ve kapalı görüşlere çıkartma, mahkumu revir ve daha farklı sağlık işlemleri için çıkartmak, Başgardiyan ve müdür görüşlerini yaptırmak, koğuş değişikliklerini yaptırmak, kargo ve koli dağıtımına yardım etmek, mahkumların yatak değişimlerini yapmak ( işçi mahkum eşliğinde ), sabah sayımına katılmak ve gün içerisinde mahkumlar arasında yaşanan sıkıntılara müdahale etmek gibi sorumlulukları olan bir birimdir. Tabii birim içerisinde bir çok alan mevcut olduğu için memurlarında görev ve sorumlulukları çeşitlendirilmiştir. Bu birim hafta içi 08.00 - 16.45 saatleri arasında çalışmaktadır. Cumartesi ve pazar günleri tatildir. 

Koğuştan mahkum nasıl çıkartılır?

Örnek verecek olursak gün içerisinde birim kontrolöründen gelen bir emir neticesinde X mahkum revire gidecektir. Blok görevlisi ile birlikte kapıya gidilerek mahkumun ismi söylenir ve hazır olması beklenir. Hazır olduktan sonra araması yapılır. Koğuştan tertemiz bir şekilde çıkarıldıktan sonra revirde çalışan infaz koruma memuruna teslim edilir. Gerekli işlemleri bu dakikadan sonra revir biriminde çalışan infaz koruma memuru yapacaktır. Bu dakikadan sonrasında siz yine görev yerinize dönüş sağlarsınız. 


Her sabah mahkumlara sayım yapılır mı ?

Her sabah 08.00'da müdür, başgardiyan, vardiya infaz koruma memurları , birim ve hazır kuvvet infaz koruma memurları eşliğinde görev alanı içerisinde yer alan bloktaki koğuşlarda mahkumların sayımını istisnasız bir şekilde yapmaktadır.

Değerli memur adayı takipçilerimiz. Eğer sizlerin meslekle ilgili merak ettiği sorular var ise bu paylaşımın altına yazarak bizlere iletebilirsiniz. Meslekle ilgili aklıma gelen daha farklı şeyler olduğu takdirde bende buraya eklemeler yapacağım. 




Yorum Gönder

0 Yorumlar