Athletic Bilbao Futbol Kulübünün Bir Garip Transfer Politikası



Athletic Bilbao Futbol Kulübünün Bir Garip Transfer Politikası

1898 yılında kurulan Athletic Bilbao, İspanya'nın Bask bölgesinin önde gelen kulüplerinden biridir.  1929 yılından beri İspanya La Liga'da mücadele eden Athletic Bilbao dünya devi olan Real Madrid ve Barcelona ile birlikte 2024 yılı itibari ile ligden düşmemiş üç takımdan biridir.  8 kez İspanya ligini müzesine götürmeyi başaran takım maçlarını San Mames Stadında oynamaktadır. Ayrıca bu stad La Liga ekipleri arasında maç yapılan en eski stat unvanına sahiptir. Takım La Liga'da en son 1983-1984 yılında şampiyon olmuştur. 

Gelelim bu köklü kulübün garip ama uzun yıllardan beri süren transfer politikasına. Kulüp kurulduğu ilk yıllarda sahada İngiliz futbolcular ile yer alan bir takımdı. Fakat 1911 yılında  Athletic Bilbao , Copa Del Rey finalinde Espanol takımı ile karşılaştı ve mücadeleyi 3-1 yenerek kupayı müzesine götürürken kural dışı yabancı futbolcu oynatmak ile suçlandı. Bugünden sonra kulüp tepki olarak maçlarına Bask kökenli oyuncular ile çıkma kararı almıştır. 

Nedir bu Bask bölgesi ve Bask kökeni? Basklar,  İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güney batısındaki özerk bölgede yaşayan bir halktır. Bask bölgesinde yer alan çok fazla önemli takım yoktur . Bunlardan iyi durumda olanlarını  sayacak olursak; Deportivo, Real Sociedad, Eibar..

Bakınız bu futbol kulübü tarihi boyunca izlediği politikadan hiç şaşmamış ve sadece üç yabancı oyuncu transferi yaparken bunlarında kendi bölgesinden ( Bask Bölgesi) olmasını istemiştir. Bixente Lizarazu, Aymeric Laporte, İnaki Williams kulübün yapmış olduğu yabancı transferlerdir. 

İki buçuk milyon nüfusa sahip olan bu Bask Bölgesinde nasıl olurda bir kulüp dünyanın en önemli liginde hiç yabancı oyuncu transferi yapmadan yıllarca ligde kalabilir? Athletic Bilbao şüphesiz Alt yapısına değer veren en önemli kulüplerden biridir. Kulübün en yüksek bonservis bedeli ödeyerek satın aldığı futbolcu yine bir bask bölgesi takımı olan Real Sociedad'tan transfer ettiği İnigo Martinez ( 32 Milyon Euro ) olmuştur. Listenin diğer sıralarında yer alan futbolcuları da aşağıdaki fotoğrafa tıklayarak görebilirsiniz.

 

Athletic Bilbao'nun ise kendi bünyesinden başka Avrupa ülkelerine yüksek bonservis bedeli ile transfer ettiği bir çok oyuncu olmuştur. Kaleci Kepa, Stoper Laporte bizim listemizin en önemli iki oyuncusudur. Listenin diğer sıralarında yer alan futbolcuları da aşağıdaki fotoğrafa tıklayarak görebilirsiniz. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar