Yumuşama Dönemi : Kıbrıs Sorunu


Yumuşama Dönemi : Kıbrıs Sorunu



👍1954 senesinde Kıbrıs Sorunu ortaya çıktı.
1959 ve 1960 yıllarında Zürih ve Londra Antlaşmalarıyla birleşik bir Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu.
👍 Cumhurbaşkanı Makarios oldu; başbakanı ise Dr. Fazıl Küçük oldu.
👍 Rumların hedefi "Enosis" i gerçekleştirmektir.

Enosis: Adayı Yunanistan'a bağlama fikridir. Enosis'i gerçekleştirmek için Rumların kurduğu gizli örgütün adına "EOKA" denir. Biz ise EOKA saldırılarına karşılık "Türk Mukavemet Teşkilatı" TMT'yi kurduk.

👍 1964 yılında EOKA Bayraklı köyüne saldırı yaptı ve 24 Türk'ü şehit etti. (Kanlı Noel olayı) - Bu olay sonucunda bizim uçağımız uyarı uçuşu için kalktı. Uçağımız vuruldu, pilotumuz kurtuldu ama şans eseri Rum tarafına düşünce linç edilerek şehit edildi.
👍  Cengiz Topel ilk hava şehidimizdir.
👍 Ayrıca ABD başkanı "Johnson" bir mektupla Türkiye'yi tehdit etti.
👍 1966 senesinde ise "Patris" gazetesi "Akritas" planını yayınladı. (Yanlışlıkla) - Bu plana göre bir gecede tüm Türkler öldürülecek emri yazmaktadır.
👍 1974 senesine gelindiğinde EOKA'nın lideri "Simson" bir darbe ile Cumhurbaşkanı Makarios'u indirdi. Buna göre Türkiye garantörlük hakkını kullanarak "Ayşe tatile çıksın" parolası ile Fahri Korutürk Cumhurbaşkanı, Başbakan Bülent Ecevit ve hükümet ortağı Necmettin Erbakan zamanında "Kıbrıs Barış Harekatı" yapıldı.
👍 Bu harekata SSCB ve ABD karşı çıktı ve ABD ile tüm ilişkiler donduruldu, İncirlik Üssü kapatıldı ve Amerikan subayları sınır dışı edildi.
👍 1983'de ise Kıbrıs Türk Federe devleti kuruldu. Daha sonra ise ismini KKTC olarak değiştirdi.(1987) - İlk cumhurbaşkanı ise Rauf Denktaş'tır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar