İstiridye Yiyen Genç Kadın - Tabloların Hikayesi

İstiridye Yiyen Genç Kadın  - Tabloların Hikayesi

Bugün size Jan Steen’in “İstiridye Yiyen Genç Kadın” adlı eserinden bahsedeceğim. Günümüzde Hollanda’da, Lahey’deki Mauritshuis’de sergilenen bu resim Kuzey Barok döneminde, yaklaşık olarak 1658-60 yılları arasında yapılmıştır. 20,5 x 14,5 cm ölçülerindeki bu resim ilk bakışta oldukça masum bir sahne gibi gelebilir. Bir yandan İstiridye hazırlaması bir yandan da bize doğru bakması, o istiridyeyi bizim için hazırladığı mesajını verir. Üzerine tuz serpen bu genç kadın, bu eylemiyle değil de daha çok bize çapkın bakışlar atmakla ilgileniyor. Jan Steen’in diğer resimlerine göre oldukça sade bir resim diyebilirim.

Normalde kalabalık figürlerin bulunduğu kompozisyonunlar kurmayı seven sanatçı, burada diğer figürleri arka plana atarak, genç bir kadını yalnız ve küçük ölçekte resmediyor. Işık, kadının üzerine düşürülmüş ve bu ışık sayesinde kadının şehveti çağrıştıran kırmızı renkteki kürklü ceketi de ön plana çıkarılmış. Detaycılığı çok seven Kuzey Barok sanatçıları özellikle figür bakımından oldukça zengin kompozisyonlar kurmayı ve bunları da sembollerle süslemeyi çok severler. Burada gördüğünüz istiridyenin de bir anlamı var. O dönemde, Hollanda’da istiridyeler halk arasında güçlü afrodizyak etkisi yapması ile biliniyordu. İstiridye ile ilgili bu bilgiyi öğrenip, kadının gözlerine tekrar baktığınızda, sizin için neden istiridye hazırladığı da açıklığa kavuşmuş oluyor. Ayrıca mekandaki belirsizlik de bu sayede çözülüyor. Burası kesinlikle bir genelev.

Arkadaki figürler bir fahişe ve müşterisi olabilir. Ya da daha çok istiridye hazırlayan iki çalışan da olabilir... Hollandalı bir hekim olan Johan van Beverwyck 1651 yılında yazdığı tıp kitabında şöyle söylüyor; “ Bütün kabuklu deniz hayvanlarının arasında istiridye, her yaşta etkili olanı olarak kabul edilir. İştah açması ve arzu uyandırması nedeniyle, ayrıca iyi uyku sağlamasıyla dinç bir görünüş için tercih edilir.”

Bu önemli eseri bizlere detaylı bir şekilde anlatarak bizlere sunan( sanatntarihi ) adlı instagram hesabına bu güzel paylaşımı için teşekkür ederim. İyi okumalar diliyorum. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar