Hangi antlaşma ile Osmanlı'nın Avrupa’daki siyasi üstünlüğü sona ermiştir?

Hangi antlaşma ile Osmanlı'nın Avrupa’daki siyasi üstünlüğü sona ermiştir?

11 Kasım 1606 yılında imzalanan Zitvatorok Antlaşması Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalanan antlaşmadır.  Zitvatorok Antlaşmasını önemli kılan detay ise ; bu antlaşma ile Osmanlı'nın Avrupa’daki siyasi üstünlüğü sona ermiş olmasıdır.  Slovakya'da imzalanan Zitvatorok Antlaşması ile Avusturya Kralı Osmanlı padişahına denk sayılmıştır. Bu tabii doğal olarak siyasi açıdan Osmanlı Devleti için bir itibar kaybı iken Avusturya için ise saygınlık kazancı diyebiliriz. 

Yapılan bu Zitvatorok Antlaşması neticesinde iki devlet arasında bazı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu antlaşma neticesinde Eğri, Kanije ve Estergon kaleleri Osmanlı Devletinde bırakılmıştır. Avusturya ise bir defaya mahsus olmak üzere Osmanlı Devletine savaş tazminatı ödemeyi kabul etmiştir. Ayrıca Avusturya, Macaristan için her yıl ödediği vergiyi ödemekten muaf tutulmuştur.  

Antlaşma maddelerine bakılacak olursa Osmanlı Devleti'nin lehine görülen bir kaç madde vardır . Fakat antlaşmanın bütününü görecek olursak Osmanlı Devleti 1533 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile elde ettiği protokol ve siyasi üstünlüğü kaybederken eski gücünde olmadığı da bariz şekilde ortaya çıkmış oldu. Avrupa’daki siyasi üstünlüğünü Zitvatorok Antlaşması ile kaybeden Osmanlı Devleti, Katoliklere göre Roma'nın varisi olarak tanınma yetkinliğini de böylece kaybetmiştir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar