KPSS Güncel Bilgiler Serisi 2024 ( 36 adet Güncel Bilgi )

KPSS Güncel Bilgiler Serisi 2024

✍️ Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in tasarımcılarından Gündüz Sait Güngen, 99 yaşında hayatını kaybetti.


Kosova'nın Mitroviça kentinde Türkçe resmi dil olarak kabul edildi.


UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesi, Sakin Şehirler Ağı'na (Cittaslow) dahil oldu.


Anayasa Mahkemesi üyelerinin görevlerini 12 yılla sınırlayan düzenleme nedeniyle Zühtü Arslan'ın görev süresinin 20 Nisan'da dolması nedeniyle bugün saat 10.00'da başlayan oylama sonucunda yeni AYM Başkanı Kadir Özkaya olmuştur.



2004-2006 yılları arasında milli takım formasını giyen bir dönem Beşiktaş, Trabzonspor da futbol oynayan Ersen Martin , uzun süreden beri tedavi gördüğü hastanede 45 yaşında hayatını kaybetmiştir.



Türkiye'de ilk defa "Kar Ragbi Şampiyonası" Isparta'daki Davraz Kayak Merkezi'nde düzenlendi.


96. Oscar ödülleri sahiplerini buldu:

🏆En İyi Film: Oppenheimer
🏆En İyi Yönetmen: Christopher Nolan
🏆En İyi Erkek Oyuncu: Cillian Murphy
🏆En İyi Kadın Oyuncu: Emma Stone


2008 doğumlu Ediz Gürel, Prag'da düzenlenen satranç turnuvasında "büyükusta" ünvanını aldı.
Gürel, Türkiye'nin en genç "büyükusta"sı oldu.


56. SİYAD ödülleri sahiplerini buldu
Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği "Kuru Otlar Üstüne" filmi, yarışmada "En İyi Film" ödülü başta olmak üzere 9 ödül kazandı.


Bilim insanları yaptıkları araştırmada ilk defa, 199 kilometre çapındaki Iris ve 135 kilometre çapındaki Massalia adı verilen iki asteroidin yüzeyinde su molekülleri bulunduğunu keşfetti. 


ODTÜ'nün dünya genelinde nesli tükenme tehdidi altındaki arıların beslenmesini sağlayan robot arılar geliştiren ve kovanları yapay zeka ile takip edebilen teknolojileri,Dünya Hükümetler Zirvesi kapsamında düzenlenen yarışmada, en iyi küresel inovasyon projesinden biri seçildi. 


Milli güreşçi Taha Akgül, 11. kez Avrupa şampiyonu oldu.


Türkiye'nin yeni ve dördüncü operatörü 0510 22x xxxx numarası ile Netgsm operatörü Şubat ayı ile birlikte abone alımlarına başlayacaktır. 


Milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 68 kiloda Ukraynalı Tetiana Rizkho Sova'yı 5-2 mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu.


Romanya'nın başkenti olan Bükreş'te düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonasında 28 yaşındaki milli güreşçimiz Selçuk Can , altın madalya kazanma başarısı göstermiştir.


CAF ülkeleri için temel Uluslararası futbol turnuvası olan Afrika Uluslar Kupasını 11 Şubat 2024 tarihinde oynanan final müsabakasında Nijerya'yı 2-1 yenen Fildişi Sahili üçüncü kez kazanma başarısı göstermiştir.


1956 yılından beri her dört yılda bir düzenlenen ASYA Kupasında finale kalan Katar ve Ürdün mücadelesinde ev sahibi Katar, Ürdün'ü 3-1 mağlup ederek üst üste ikinci kez şampiyonluğa ulaştı.


Türkiye'nin şampiyonadaki ilk altın madalyası. Milli halterci Cansu Bektaş, Avrupa Şampiyonası'nda kadınlar 45 kiloda, koparmada 75 kilo kaldırarak altın madalya kazandı.


1956 yılından beri her dört yılda bir düzenlenen ASYA Kupasında finale kalan Katar ve Ürdün mücadelesinde ev sahibi Katar, Ürdün'ü 3-1 mağlup ederek üst üste ikinci kez şampiyonluğa ulaştı. 


9 Haziran 2023 tarihinde göreve getirilen Merkez Bankası başkanı Hafize Gaye Erkan yerine 3 Şubat 2024 tarihi itibariyle Fatih Karahan getirilmiştir. 


Deneme, roman, söyleşi ve derlemeleri ile bilinen 1984-1985 yılları arasında Türk Yazarlar Kooperatifi Kurulu (YAZKO) başkan yardımcılığı görevini üstlenen Alev Alatlı 2 Şubat 2024 tarihinde KOAH ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle 79 yaşında hayatını kaybetmiştir.


Forbes 2023 Dünyanın En Güçlü kadınları listesinde ülkemizden Güler Sabancı yer almıştır. 

Tarihte ilk defa Göktürk Kağanının bir tasvirine ulaşılmıştır. Ulaşılan bu tasvirde Göktürk Kağanının yüzü dikkat çekici detaydır. 


Milli judocu Hilal Öztürk'ten Portekiz'de altın madalya Milli judocu Hilal Öztürk, Portekiz Grand Prix'inde kadınlar +78 kiloda altın madalya kazandı.


Türk sinemasında canlandırdığı kötü karakterleriyle tanınan ve "Korkusuz Korkak" filmindeki Gaddar Kerim rolüyle hafızalara kazınan Hikmet Taşdemir, 82 yaşında yaşamını yitirdi.


Türkiye’nin ilk profesyonel milli boksörü olan Garbis Zakaryan'dır. Henüz 24 yaşında iken profesyonel milli boksör olan Zakaryan, 2020 yılında hayatını kaybetmiştir. 

Milli sporcu Muhammed Bozdağ, 2024 Kış Gençlik Olimpiyat Oyunları'nda kısa kulvar sürat pateni 1000 metrede gümüş madalya kazanarak oyunlar tarihinde Türkiye'nin ilk madalyasını kazandı. 


Ülkemizin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştireceği "Extremophyte" adlı deney için götürdüğü endemik bitki Tuz gölünde yetişen Schrenkiella Parvula bitkisidir. 


Uzaya deney gönderen ilk Türk bilim insanı Prof. Dr. Nurcan Baç ile birlikte geliştirdikleri zeolit kristalleri büyütme deneyini STS-73 no’lu Columbia mekiği uçuşu ile uzayda gerçekleştiren Astronot Prof. Sacco ise bu uçuşta Türk Bayrağı’nı uzaya götüren ilk isim oldu.


Flora ve fauna zenginliğine sahip olan ve nesli tehlike altındaki türlere ev sahipliği yapan Akdağ Tabiat Parkı, ülkemizin 49. milli park ilan edildi.


Mısır'ın başkenti Kahire'nin Sakkara nekropolünde arkeologlar, bir keşfe imza atarak 4 bin 500 yıl önce kayaya oyulmuş bir mezarı gün yüzüne çıkardı.



Dünyanın en ünlü savunma oyuncularından biri olan, çağdaş ön libero kavramının da yaratıcısı olarak kabul edilen Der Kaiser lakaplı Alman futbolcu Franz Beckenbauer 7 Ocak 2024 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. 


Mar Galceran, Avrupa’nın ilk down sendromlu parlamenteri oldu. 45 yaşındaki Galceran , 26 yıl boyunca, 13 yılı geçici olarak Valencia’da kamu hizmetinde olmak üzere 2010'dan bu yana Sosyal Refah Departmanı’nda, Eşitlik ve Kapsayıcı Politikalar Departmanı’nda çalışmıştır.


Sinema alanında verilen 81. Altın Küre ödülleri sahiplerini buldu. En iyi Film dalında Oppenheimer, En İyi Yönetmen ödülünü ise Oppenheimer'ın yönetmeni olan Christopher Nolan kazandı. Oppenheimer filmindeki rolü ile En iyi Erkek Oyuncu ödülünü Cillian Murphy kazanırken Dolunay Katilleri filmi ile En iyi Kadın Oyuncu ödülünü ise Lily Gladstone kazanmıştır. 



Bir süredir kanser tedavisi gören Türk sanat müziğinin usta isimlerinden 74 yaşındaki Yüksel Uzel, Güney Afrika'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.



Tiyatro ve sinema sanatçımız Ayla Algan, 4 Ocak 2024 tarihinde 86 yaşında iken geçirdiği beyin kanaması sonucu hayata gözlerini yummuştur. Ayla Algan 1965 yılından 2022 yılına kadar bir çok ödül sahibi olmuştur. 2016 yılında Yaşam Boyu Onur Ödülü alan sanatçımız, 1996 yılında Türkiye Yazarlar Birliği En İyi Oyuncu Ödülü, 1972 UNICEF Sanatçısı gibi daha bir çok önemli ödülün sahibi olmuştur. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar